Uutiset

Maakaasun soihdutus jatkuu Nigeriassa

Nigerian hallitus varoitti maassa toimivia öljy-yhtiöitä viime lokakuussa, että niiden on lopetettava maakaasun soihdutus uuden vuoden alkaessa. Nyt aikaraja on jo lykätty vuoden loppuun, eikä moni usko senkään toteutuvan. Soihdutus vaikuttaa tuhoisasti ympäristöön ja ihmisten terveyteen.

Nigerian hallitus varoitti maassa toimivia öljy-yhtiöitä viime lokakuussa, että niiden on lopetettava maakaasun soihdutus uuden vuoden alkaessa. Nyt aikaraja on jo lykätty vuoden loppuun, eikä moni usko senkään toteutuvan.

Nigerian valtiollinen öljy-yhtiö ilmoitti lykkäyksestä 6. tammikuuta. Taustalla on ylikansallisten öljy-yhtiöiden harjoittama painostus, joka on jatkunut menestyksekkäästi vuodesta 1979. Öljy tuo yli 90 prosenttia Nigerian vientituloista.

"Valtavat lieskat loimottavat niin lähellä kotejamme ja maatilojamme, että aistimme niiden kuumuuden. Pimeys on meille tuntematonta, sillä kirkas tuli palaa 24 tuntia joka päivä", egi-kansaan kuuluva Che Ibegwura, 76, kertoo.

Hän on elänyt soihtujen valossa yli 40 vuotta eikä jaksa uskoa tulien sammuvan tämänkään vuoden lopussa. "Meitä on huijattu läpi vuosien. Öljy-yhtiöt ja Nigerian hallitus ovat kiinnostuneita vain öljyn tuomista voitoista, ihmisten terveys ei niitä liikuta."

Nigeria on maailman suurin kaasun soihduttaja. Nigerjoen suiston alueella sijaitsevien öljylähteiden kaasusta poltetaan noin 40 prosenttia, sillä yhtiöt eivät ole investoineet sen talteenottoon. Maailmanpankin mukaan poltossa katoaa 1,7 miljardia euroa savuna ilmaan joka vuosi.

Soihdutus vaikuttaa tuhoisasti ympäristöön ja ihmisten terveyteen. Se vapauttaa myrkyllisiä kaasuja ilmaan ja aiheuttaa happosateita. Seurauksena on vakavia keuhko- ja ihosairauksia, Bode Olufemi nigerialaisesta ympäristöjärjestöstä muistuttaa.

Hänen mielestään öljy on ollut pelkkä kirous tuotantoalueen asukkaille, jotka eivät ole hyötyneet siitä taloudellisesti.

Lagosissa toimivan Geoscience Solutions -yhtiön tekninen johtaja Bashir Koledoye selittää, että soihdutuksen lopettaminen vaatisi valtavia investointeja, eikä kaasun hyödyntämisestä ole tarpeeksi suunnitelmia.

"Soihdutuksesta luopuminen voi lopettaa ympäristötuhot, mutta samalla voi loppua koko öljybisnes", hän varoittaa.

ympäristöterveys Nigeria

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset