Uutiset

Maakaasun soihdutus jatkuu Nigeriassa

Nigerian hallitus varoitti maassa toimivia öljy-yhtiöitä viime lokakuussa, että niiden on lopetettava maakaasun soihdutus uuden vuoden alkaessa. Nyt aikaraja on jo lykätty vuoden loppuun, eikä moni usko senkään toteutuvan. Soihdutus vaikuttaa tuhoisasti ympäristöön ja ihmisten terveyteen.

Nigerian hallitus varoitti maassa toimivia öljy-yhtiöitä viime lokakuussa, että niiden on lopetettava maakaasun soihdutus uuden vuoden alkaessa. Nyt aikaraja on jo lykätty vuoden loppuun, eikä moni usko senkään toteutuvan.

Nigerian valtiollinen öljy-yhtiö ilmoitti lykkäyksestä 6. tammikuuta. Taustalla on ylikansallisten öljy-yhtiöiden harjoittama painostus, joka on jatkunut menestyksekkäästi vuodesta 1979. Öljy tuo yli 90 prosenttia Nigerian vientituloista.

"Valtavat lieskat loimottavat niin lähellä kotejamme ja maatilojamme, että aistimme niiden kuumuuden. Pimeys on meille tuntematonta, sillä kirkas tuli palaa 24 tuntia joka päivä", egi-kansaan kuuluva Che Ibegwura, 76, kertoo.

Hän on elänyt soihtujen valossa yli 40 vuotta eikä jaksa uskoa tulien sammuvan tämänkään vuoden lopussa. "Meitä on huijattu läpi vuosien. Öljy-yhtiöt ja Nigerian hallitus ovat kiinnostuneita vain öljyn tuomista voitoista, ihmisten terveys ei niitä liikuta."

Nigeria on maailman suurin kaasun soihduttaja. Nigerjoen suiston alueella sijaitsevien öljylähteiden kaasusta poltetaan noin 40 prosenttia, sillä yhtiöt eivät ole investoineet sen talteenottoon. Maailmanpankin mukaan poltossa katoaa 1,7 miljardia euroa savuna ilmaan joka vuosi.

Soihdutus vaikuttaa tuhoisasti ympäristöön ja ihmisten terveyteen. Se vapauttaa myrkyllisiä kaasuja ilmaan ja aiheuttaa happosateita. Seurauksena on vakavia keuhko- ja ihosairauksia, Bode Olufemi nigerialaisesta ympäristöjärjestöstä muistuttaa.

Hänen mielestään öljy on ollut pelkkä kirous tuotantoalueen asukkaille, jotka eivät ole hyötyneet siitä taloudellisesti.

Lagosissa toimivan Geoscience Solutions -yhtiön tekninen johtaja Bashir Koledoye selittää, että soihdutuksen lopettaminen vaatisi valtavia investointeja, eikä kaasun hyödyntämisestä ole tarpeeksi suunnitelmia.

"Soihdutuksesta luopuminen voi lopettaa ympäristötuhot, mutta samalla voi loppua koko öljybisnes", hän varoittaa.

ympäristöterveys Nigeria

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Jason Hickel

Antropologi Jason Hickel haaveilee maailmasta ilman talouskasvua – ”Ajatus vihreästä kasvusta on epä-älyllinen”

Suomessa hiljattain vieraillut Jason Hickel on yksi tutkijoista, jotka ovat viime vuosina ryhtyneet vaatimaan, että maailma luopuu pakkomielteestään bruttokansantuotteen kasvattamiseen ja keskittyy sen sijaan ympäristön kantokyvyn ylläpitämiseen ja ihmisten hyvinvointiin. Hänen mukaansa myöskään paljon puhuttu ”vihreä kasvu” ei tule toimimaan.
Burkina Fason lippu

Ääriliikkeiden väkivalta leviää Sahelissa – Lähes 900 000 ihmistä on paennut

Ääriliikkeiden väkivalta on aiheuttanut aliravitsemuskriisin Maliin, Nigeriin ja Burkina Fasoon. Mikäli mitään ei tehdä, kokonainen sukupolvi on vaarassa, sanoo Maailman ruokaohjelma.
Kaksi naista lähikuvassa

Luovat keinot auttavat Keski-Amerikan ihmiskaupan uhreja toipumaan

Järjestäytynyt rikollisuus kiihdyttää ihmiskauppaa Guatemalassa, Hondurasissa ja El Salvadorissa. Viranomaiset yrittävät tukea uhreja, mutta ne eivät pärjäisi ilman järjestöjä, jotka osaavat tarjota epäsovinnaisiakin tapoja toipumisen edistämiseksi. Esimerkiksi AS Mujeres tarjoaa perinteisen avun ohella myös aromaterapiaa.