Maailmassa on ennätysmäärä maan sisäisiä pakolaisia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailmassa on ennätysmäärä maan sisäisiä pakolaisia

Yksi syyrialaisperhe pakenee joka minuutti, sanoo pakolaisjärjestö IDMC.

Maailman maiden sisäisten pakolaisten määrä nousi viime vuoden lopulla ennätyslukemiin, 33,3 miljoonaan. Syynä on muun muassa Syyrian konflikti.

Maiden sisäistä pakolaisuutta tarkkailevan IDMC-järjestön tuoreen raportin mukaan pakolaisia oli viime vuonna melkein 16 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Lähes puolet uusista pakolaisista tuli Syyriasta, jossa on tällä hetkellä maailman pahin pakolaiskriisi. Raportin mukaan maassa on yhteensä ainakin 6,5 miljoonaa sisäistä pakolaista, ja joka minuutti yksi perhe joutuu pakenemaan.

Seuraavaksi eniten pakolaisia on Kolumbiassa, Nigeriassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa ja Sudanissa. Yhdessä viisi maata kattavat lähes kaksi kolmasosaa koko maailman maiden sisäisten pakolaisten määrästä.

IDMC on tehnyt pakolaistilastoja 1990-luvun lopulta lähtien. Nyt laskettu määrä on ennätyssuuri.

"Pakolaismäärän dramaattinen nousu ja se fakta, että pakolaisena ollaan keskimäärin 17 vuotta, kertoo, että jokin on mennyt pahasti pieleen siinä, miten hoidamme tätä ongelmaa", toteaa IDMC:n katto-organisaation Norjan pakolaisneuvoston pääsihteeri Jan Egeland.

Kriisien kärjistymisestä huolimatta viimeisen vuosikymmenen aikana sisäinen pakolaisuus on raportin mukaan vähentynyt Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa sekä Euroopassa, Kaukasuksella ja Keski-Aasiassa. Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa sisäinen pakolaisuus on kuitenkin kasvanut 355 prosenttia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia