Uutiset

Maailmanpankki: ”Talouden tikkailla” nouseminen vaikeutunut kehitysmaissa

Maailma on viime vuosina vaurastunut, mutta monissa kehitysmaissa köyhän todennäköisyys pysyä köyhänä on jopa kasvanut.
Slummmirakennuksia
Köyhien asuin alue Rio de Janeirossa. Köyhyydestä ylös ponnistaminen on Maailmanpankin mukaan yhä vaikeampaa. (Kuva: José Fernandes Jr. / CC BY 2.0)

Ihmisten taloudellinen liikkuvuus kehitysmaissa on sakannut viimeisten 30 vuoden aikana pahasti, summaa Maailmanpankki uudessa raportissaan.

Raportin mukaan köyhyyteen syntyminen tarkoittaa edelleen usein sitä, että köyhyyteen myös jäädään eikä ”talouden tikkailla” pystytä nousemaan ylöspäin.

Raportissa vertaillaan vuosina 1940–1980 syntyneitä ja selvitetään, onko lasten koulutustaso parempi kuin vanhempien. Mukana oli 148 maata.

Nousu köyhyydestä vauraammaksi on raportin mukaan keskimäärin vähentynyt kehitysmaissa ja köyhyysansassa olevien määrä on kasvanut.

Vaihtelu on kuitenkin suurta. Esimerkiksi Keski-Afrikan tasavallassa, Etelä-Sudanissa ja Guineassa vain 12 prosenttia 1980-luvulla syntyneissä on saanut paremman koulutuksen kuin vanhempansa. Etelä-Koreassa osuus on 89 prosenttia ja Thaimaassa 85.

Isoissa kehitysmaissa, kuten Brasiliassa, Kiinassa, Egyptissä, Intiassa, Indonesiassa ja Nigeriassa, taloudellinen liikkuvuus nousi 1940-luvulta 1980-luvulle. 1960-luvulta alkaen edistys on kuitenkin hidastunut tai pysähtynyt kokonaan.

Toisaalta kehitys etenkin rikkaissa maissa sekä osissa Itä-Aasiaa, Latinalaista Amerikkaa ja Lähi-itää on parantunut, mikä antaa syyn optimismiin.

”Keksimääräisessä kehitysmaassa taloudellinen liikkuvuus on hyvin vähäistä ja huolestuttavinta on, ettei viimeisten kolmen vuosikymmenen aikana ole tapahtunut todellista edistystä. Toisaalta joidenkin maiden kokemus osoittaa, että poliittisen tahdon ja oikean politiikan avulla tämä voidaan muuttaa”, sanoo Maailmanpankin vanhempi neuvonantaja Francisco Ferreira.

Raportin mukaan politiikan pitää tukea ”yhteiskuntasopimusta”, jossa ihmisten toiveet huomioidaan. Esimerkiksi äitiysterveydenhoito ja neuvolat, koulutuksen saannin helpottaminen, sosioekonomisen eriytymisen estäminen, palveluihin ja infrastruktuuriin investoiminen voivat olla keinoja parantaa taloudellista liikkuvuutta.

köyhyyspolitiikkatalous

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.