Maailmanlaajuinen Control Arms -kampanja käynnistyi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailmanlaajuinen Control Arms -kampanja käynnistyi

Maailman asekauppaa leimaa säännöstelyn puute, jonka seurauksena aseita virtaa jatkuvasti ihmisoikeuksia polkevien hallitusten ja henkilöiden käsiin, todetaan tänään Lontoossa julkaistussa Amnesty Internationalin ja Oxfamin raportissa. Raportti käynnistää maailmanlaajuisen "Control Arms" -kampanjan, johon osallistuu yli 500 järjestöä yli 50 maassa.

Maailman asekauppa saatava kuriin

Kansalaisjärjestöt peräävät Suomen hallitukselta vetovastuuta maailmanlaajuisessa kampanjassa pienaseita vastaan


Maailman asekauppaa leimaa tuhoisa säännöstelyn puute, jonka seurauksena aseita virtaa jatkuvasti ihmisoikeuksia polkevien hallitusten ja henkilöiden käsiin, todetaan torstaina 9.10. Lontoossa julkaistavassa Amnesty Internationalin ja Oxfamin raportissa.

Raportti käynnistää maailmanlaajuisen "Control Arms" -kampanjan, jonka tavoitteina on hillitä asevarustelun kierrettä, estää aseiden väärinkäyttö sekä saada hallitusten tuki asevientiä säännöstelevälle sitovalle kansainväliselle sopimukselle. Kampanjaan osallistuu yli 500 järjestöä yli 50 maassa. Suomessa mukana ovat Amnestyn lisäksi Ihmisoikeusliitto, Kansalaisten konfliktinehkäisy-verkosto KATU, Suomen Helsinki-komitea, Suomen Rauhanliitto - YK-yhdistys, Suomen Rauhanpuolustajat sekä Suomen Sadankomitealiitto.

Suomalaisjärjestöt toivovat Suomen hallitukselta vetoapua poliittisen tuen saamiseksi asevientisopimukselle sekä EU:ssa että maailmanlaajuisesti. Ulkoministeri Erkki Tuomiojalle lähetetyssä kirjeessä hallitusta kehotetaan sitoutumaan julkisesti asevientisopimukseen tähtäävään prosessiin sekä osallistumaan aktiivisesti yhdessä muiden hallitusten ja järjestöjen kanssa sopimuksen kehitystyöhön. "Erityisen tärkeää on Suomen taholta tapahtuva vaikuttaminen Euroopan unionin saamiseksi sopimusprosessin taakse", Amnestyn toiminnanjohtaja Frank Johanssonin allekirjoittamassa kirjeessä todetaan.

Kiihtyvä asevarustelu ja säännöstelemätön asevienti ovat merkittävimpiä vakavien ihmisoikeusloukkausten, köyhyyden ja sotien aiheuttajia ympäri maailmaa. Tuoreessa raportissa luetellaan mm. seuraavat ongelmat:

-Kansalliset aseviennin rajoitukset ovat täynnä porsaanreikiä. Aseiden helppo saatavuus lisää aseellista väkivaltaa, toimii kimmokkeena sodille ja aseellisille konflikteille sekä pitkittää jo syttyneitä sotia. Aseiden uhrit ovat yhä useammin viattomia siviilejä. -Sodat ja aseistetut rikolliset estävät avun toimittamisen niille, jotka sitä kipeimmin tarvitsevat sekä estävät usein mahdollisuudet terveydenhoidon ja koulutuksen tarjoamiseen. -Syyskuun 11. päivän hyökkäykset ja niitä seurannut "terrorismin vastainen sota" ovat kiihdyttäneet asevarustelua sen sijaan että poliittinen tahto olisi keskitetty aseiden tiukempaan kontrolliin. Terrorismisodan aikana etenkin Yhdysvallat ja Iso-Britannia ovat lisänneet asevientiään mm. Pakistanin, Indonesian ja Filippiinien kaltaisille uusille liittolaisille - ihmisoikeuksista tai kehityskysymyksistä piittaamatta.

"Joka vuosi aseiden väärinkäyttö johtaa satojen tuhansien ihmisten kuolemaan, kidutukseen, raiskauksiin ja pakolaisuuteen. Luulisi, että maailmanpoliittista keskustelua hallitseva 'terrorismisota' olisi lisännyt hallitusten kiinnostusta asekaupan säännöstelyyn. Se on kuitenkin johtanut täysin päinvastaiseen. Asekaupan, konfliktien ja ihmisoikeusloukkausten julma kierre voidaan, ja täytyy, katkaista", sanoo Amnestyn kansainvälinen pääsihteeri Irene Khan.

Tähän tavoitteeseen Amnesty International, Oxfam sekä yli 500 muun järjestön kansainvälinen verkosto IANSA (International Action Network on Small Arms) pyrkivät Control Arms -kampanjallaan. Kampanjan tavoitteena on sekä kansainvälisen asevientisopimuksen aikaansaaminen, viimeistään vuoteen 2006 mennessä, että kansallisten toimenpiteiden vahvistaminen aseiden väärinkäytön estämiseksi.

Amnestyn ja Oxfamin raportti kuvaa, miten tappavien aseiden hallussapito on muuttunut osaksi jokapäiväistä elämää eri puolilla maailmaa. AK47-konekiväärit ovat korvanneet maanviljelijöiden keihäät Pohjois-Ugandassa; Somaliassa puolestaan on runsaasti aseiden mukaan nimettyjä Uzi- tai AK-nimisiä lapsia; Irakissa on jo useampi kuin yksi ase jokaista asukasta kohden.

"Hallitukset ovat kiihkeästi etsineet ydin-, biologisia ja kemiallisia aseita sodassaan 'terrorismia' vastaan. Samaan aikaan maailman todelliset 'joukkotuhoaseet', pienaseet, on unohdettu kokonaan. Asevarustelu ja -vienti vain kiihtyy entisestään, satojen tuhansien ihmishenkien kustannuksella", sanoo maailmanlaajuisen IANSA-verkoston johtaja Rebecca Peters.

Torstaina 9.10. julkaistava raportti (Shattered Lives: The Case for Tough International Arms Controls) ja tarkempaa tietoa Control Arms -kampanjasta osoitteessa www.controlarms.org (sivut avataan raportin julkaisun jälkeen).

Lisätietoja kampanjasta Suomessa antaa Amnestyn toiminnanjohtaja Frank Johansson (050-3676 311, frank@amnesty.fi).

Yhteystietoja Amnestyn ja Oxfamin kansainvälisiin edustajiin voi tiedustella tiedottaja Tommy Lindgreniltä (09-5860 4422 / 040-5196 777, tommy@amnesty.fi)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia