Maailman työtätekevillä edessä vielä monta laihaa vuotta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailman työtätekevillä edessä vielä monta laihaa vuotta

Etenkin töitä hakevien nuorten tilanne vaikea vielä pitkään, sanoo ILO vuosikatsauksessaan.

Kansainväliset työllisyystrendit näyttävät huonolta kautta maailman, varoittaa YK:n työjärjestö ILO vuosiraportissaan.

Järjestön arvioiden mukaan 6,1 prosenttia maailman työväestöstä tulee olemaan työttömänä tänä vuonna. Työttömien määrän lisääntymistä noin prosentin kymmenyksellä selittää maailmantalouden takkuileva tilanne sekä työmarkkinoilla voimassa oleva tarjonnan ja kysynnän epäsuhta.

Viime vuonna työmarkkinoille saapui 42,6 miljoonaa uutta työntekijää, mutta kansainvälisesti syntyi vain 40 miljoonaa uutta työpaikkaa. Osasyyn työpaikkojen vähäisyydestä kantavat yritykset, jotka ovat keskittyneet voittojen tavoitteluun investointien sijaan, järjestö kritisoi.

Samaan aikaan työssäkäyvien äärimmäisessä köyhyydessä elävien koko 2000-luvun alun kestänyt nousukausi näyttää päättyneen.

Järjestön arvioiden mukaan viime vuosina äärimmäisessä köyhyydessä elävien työläisten määrä on vähentynyt huimaa 12 prosentin vuositahtia. Nousukauden päättymisestä kertoo, että viime vuonna äärimmäisestä köyhyydestä pääsi pois vain 2,7 prosenttia työläisistä.

Viime vuonna maailmassa arvioitiin olevan 375 miljoonaa työssä käyvää, jotka elivät äärimmäisen köyhyyden määritelmän mukaisesti alle 1,25 dollarilla päivässä.

Myös haavoittuvassa asemassa olevien matalapalkkaisten, epäsäännöllisessä työssä tai epämuodollisiin työsuhteisiin sitoutuneiden työikäisten määrä kasvoi viisi kertaa nopeammin kuin aiempina vuosina, ILO sanoo.

Matalapalkkaisissa ja epämuodollisissa töissä käyvien aseman parantaminen on suoraan sidoksissa työssäkäyvien köyhyyden vähentämiseen, ILO sanoo.

"Tilastot osoittavat, että kunnollisten työpaikkojen luominen on yksi tärkeimmistä kehitysprioriteeteista", sanoo ILO:n johtaja Guy Ryder.

ILO on jo aiemmin varoittanut nuorisotyöttömyyden kustannuksista yhteiskunnalle, sillä useimmissa maissa työmarkkinoille saapuvien työttömyysprosentti on keskimäärin yli kaksinkertainen verrattuna aikuisiin. Pahimmillaan, kuten esimerkiksi Espanjassa tai Irlannissa, se on yli 50 prosenttia, ja johtanut muun muassa protestiliikkeisiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia