Maailman merimiesten asema kohenemassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailman merimiesten asema kohenemassa

Merenkulkijoiden asemaa kohentava yleissopimus tuli elokuussa voimaan, kirjoittaa Carey L. Biron.

(IPS) -- Maailman merenkulkijat voivat odottaa kohennusta asemaansa, sillä heitä koskeva Kansainvälisen työjärjestön ILO:n yleissopimus tuli elokuussa voimaan.

Vuonna 2006 solmittu merityötä koskeva yleissopimus vaatii 30 valtion ratifioinnin eli hyväksymisen laiksi. Määrä tuli täyteen, kun Filippiinien ratifiointi täytti vaaditun yhden vuoden. Filippiiniläiset muodostavat neljänneksen kaikista merenkulkijoista, joiden kokonaismääräksi arvioidaan 1,2 miljoonaa.

Merityöyleissopimuksen oli elokuun lopulla ratifioinut 49 maata, mutta vuoden määräaika ei ole kaikilla umpeutunut. Niihin kuuluu Suomi, jonka osalta sopimus tulee voimaan ensi vuoden alussa.

Yleissopimus koskee muun muassa merialan työsuhteen ehtoja, majoitusta, virkistysmahdollisuuksia, ruokaa, terveydenhuoltoa ja sosiaaliturvaa. Lisäksi se takaa oikeuden ammatilliseen järjestäytymiseen.

Sopimus tasaa merenkulkualan toimintaehtoja ja pyrkii estämään työvoiman polkumyynnin maailmanlaajuisesti. Allekirjoittajavaltioilla on oikeus tarkastaa niihin rantautuvien sopimuksen ulkopuolisiin maihin liputettujen alusten olot.

Yhdysvalloissa sekä merenkulkualan työantaja- että työntekijäjärjestöt toivovat, että senaatti ratifioi sopimuksen vielä tänä vuonna. Läpimeno ei kuitenkaan ole varmaa, sillä kongressin republikaanit suhtautuvat epäillen kansainvälisiin sopimuksiin.

Viime vuonna Yhdysvallat torjui kansainvälisen merioikeussopimuksen, jonka lähes kaikki muut maat ovat hyväksyneet.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia