Maailman kasvillisuuden määrä lisääntynyt | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailman kasvillisuuden määrä lisääntynyt

Trooppisten metsien häviämisestä huolimatta reilun vuosikymmenen aikana kasvillisuus on lisääntynyt lähes 4:ää miljardia hiilitonnia vastaavan määrän, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Trooppisten metsien katoamisesta huolimatta maailman kasvillisuuden määrä on kasvanut vuodesta 2003 alkaen, käy ilmi Nature Climate Change -lehdessä julkaistusta tuoreesta tutkimuksesta.

Australialaisen New South Walesin yliopiston tutkijaryhmän mukaan kasvillisuuden määrän kasvu vastaa lähes neljää miljardia hiilidioksiditonnia.

Syynä ovat sekä sattuma että tietoinen suunnittelu. Kasvillisuus lisääntyi Australian, Afrikan ja Etelä-Amerikan savanneilla lisääntyneen sateen seurauksena. Venäjällä ja entisissä neuvostotasavalloissa on saatu lisää metsää hylätyn maatalousmaan tilalle. Kiinassa puolestaan on toteutettu tietoisia puidenistutusprojekteja, kertoo tutkimuksen pääkirjoittaja Yi Liu.

Tutkimukset perustuvat 20 vuoden aikana kerättyyn satelliittidataan.

Esimerkiksi ympäristöjärjestö WWF on arvioinut, että maailmasta katoaa vuosittain metsää noin 120 000–150 000 neliökilometriä. Tutkimuksen tehneet tutkijat muistuttavatkin, että esimerkiksi Amazonilla ja Indonesiassa häviää metsää yhä valtavasti. Kasvillisuuden lisääntyminen voi myös herkästi pysähtyä tai kääntyä päinvastaiseen suuntaan sateiden muuttumisen vuoksi. Lisäksi päästöjä on joka tapauksessa vähennettävä.

"Tiedämme, että noin puolet ihmisten aiheuttamista päästöistä pysyy ilmakehässä senkin jälkeen, kun meret ja kasvillisuus ovat poistaneet toisen puolen. Ainoa tapa vakauttaa ilmastojärjestelmä on vähentää globaalit fossiilisten polttoaineiden päästöt nollaan", toteaa muistuttaa tutkimuksen toinen kirjoittaja Pep Canadell.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia