Luonnonsuojeluliitto tyrmää hallituksen kehysesityksen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Luonnonsuojeluliitto tyrmää hallituksen kehysesityksen

Ympäristöhallinnon rahoitusta aiotaan leikata samalla kun teollisuudelle palautetaan energiaveroja.

Parhaillaan valmisteltava hallituksen esitys valtiontalouden kehyksistä vuosille 2013-2016 on kestämätön, koska riippumattoman ympäristöhallinnon rahoitusta aiotaan leikata entisestään, sanoo Suomen luonnonsuojeluliitto.

Liiton mukaan kehysesitys on pienentämässä ympäristörahoitusta tilanteessa, jossa Suomi on jo ennalta OECD-maiden peränpitäjä ympäristörahoituksen osalta. 

"Ympäristöviranomaiset ovat tukalassa tilanteessa. Kaivosbuumi on tuonut ELY-keskusten ja aluehallintovirastojen viranomaisille niin paljon lisää velvollisuuksia, ettei niiden ympäristöresursseja voi enää leikata", toiminnanjohtaja Eero Yrjö-Koskinen toteaa.

Luonnonsuojeluliitto pelkääkin, että valvonnan ja ympäristölupien asiantuntemus vaarantuu, käsittelyajat pitenevät ja laatu laskee. Samalla säästöjen lisäksi kehysesitykseen on sisällytetty useita ympäristölle haitallisia menoeriä, kuten esitys teollisuudelta perittyjen 120 miljoonan euron suuruisten energiaverojen takaisinmaksu.

Energiankulutuksen tukeminen ympäristön kannalta täysin vastuutonta silloin, kun päästöoikeuksien hinta on alhainen, liitto huomauttaa. Samoin ympäristölle haitallisten tukien jakaminen on Suomea sitovien kansainvälisten sopimusten vastaista.

Suomen luonnonsuojeluliitto vaatii ympäristölle haitallisten tukien poistamista ja niistä vapautuvien varojen osoittamista ympäristönsuojeluun ja -hallintoon.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia