Luokkahuoneiden ovet pysyvät suljettuina 97 prosentille Latinalaisen Amerikan koululaisista – Korona uhkaa viedä kokonaisen kouluvuoden | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Luokkahuoneiden ovet pysyvät suljettuina 97 prosentille Latinalaisen Amerikan koululaisista – Korona uhkaa viedä kokonaisen kouluvuoden

Monet Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen koulut eivät ole vielä edes päättäneet, milloin avaavat koulun. Alueella, jossa kolmannes ihmisistä ei käytä nettiä, etäopiskelu on vaikeaa.

Maskilla suojautunut nainen pitää kädessään digitaalista kuumemittaria. Taustalla kaksi muuta ihmistä.

Brasilia on avannut koulunsa osittain. Opettaja Jacimar da Silva Gama mittasi oppilailta kuumetta syyskuussa. Kuva: Raphael Alves / IMF / CC BY-NC-ND 2.0.

Yli 137 miljoonaa lasta Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen maista on yhä poissa koulusta koronaviruksen takia. Pelkona on, että useimmat menettävät kokonaisen lukuvuoden, eivätkä kaikki välttämättä palaa lainkaan, arvioi YK:n lastenjärjestö Unicef.

Latinalaisessa Amerikassa on havaittu yli 11 miljoonaa koronatartuntaa. Unicefin viime viikolla julkaiseman raportin mukaan 97 prosenttia alueen lapsista ei vieläkään käy fyysisesti koulua. Alueen lapset ovat menettäneet noin neljä kertaa enemmän koulupäiviä kuin muu maailma keskimäärin.

Koulut ovat raportin tietojen mukaan täysin auki vain Haitilla, Nicaraguassa, Surinamessa ja Uruguayssa. Yli kolmannes kouluista ei ole päättänyt edes avaamispäivää.

Alueen maat ovat yrittäneet satsata etäopetukseen, mutta se on ollut haastavaa, sillä noin kolmannes väestöstä ei käytä nettiä. Netin lisäksi hyödynnetään radiota, tv:tä ja painettua materiaalia, mutta sekään ei tavoita kaikkia.

Unicefin mukaan muutamassa kuukaudessa niiden lasten osuus, jotka eivät saa minkäänlaista koulutusta, on noussut neljästä prosentista 18:aan. Korona voi nostaa koulun ulkopuolella olevien lasten määrän kolmeen miljoonaan, se arvioi.

”Miljoonat haavoittuvimmat oppilaat eivät välttämättä palaa kouluun. Niille, joilla ei ole tietokoneita, internetiä tai edes paikkaa, jossa opiskella, oppimisesta kotoa käsin on tullut pelottava haaste”, sanoo Unicefin alueellinen johtaja Bernt Aasen tiedotteessa.

Pandemian aiheuttamien talousvaikeuksien vuoksi monet perheet myös saattavat ottaa lapsensa pois koulusta.

Koulunkäyntiluvut ovat parantuneet viime vuosikymmeninä Latinalaisessa Amerikassa, mutta köyhien ja rikkaiden välinen kuilu on suuri.

Jo ennen pandemiaa 21 maassa rikkaiden kotitalouksien lapset pääsivät lukion loppuun viisi kertaa todennäköisemmin kuin köyhimpien, kertoo YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco.

Koronapandemia voi pahentaa tilannetta. Unicefin raportin mukaan esimerkiksi etäopiskeluvälineet kotona on vain puolella julkisia kouluja käyvistä lapsista. Yksityiskouluilla vastaava osuus on kolme neljästä.

Myös oppimistulokset ovat olleet heikkoja. Jo ennen pandemiaa noin puolet alueen lapsista ei osannut lukea kunnolla vielä 15-vuotiaana. Pandemian voi odottaa heikentävän tilannetta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia