Uutiset Koronaviruspandemia

Luokkahuoneiden ovet pysyvät suljettuina 97 prosentille Latinalaisen Amerikan koululaisista – Korona uhkaa viedä kokonaisen kouluvuoden

Monet Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen koulut eivät ole vielä edes päättäneet, milloin avaavat koulun. Alueella, jossa kolmannes ihmisistä ei käytä nettiä, etäopiskelu on vaikeaa.
Maskilla suojautunut nainen pitää kädessään digitaalista kuumemittaria. Taustalla kaksi muuta ihmistä.
Brasilia on avannut koulunsa osittain. Opettaja Jacimar da Silva Gama mittasi oppilailta kuumetta syyskuussa. (Kuva: Raphael Alves / IMF / CC BY-NC-ND 2.0)

Yli 137 miljoonaa lasta Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen maista on yhä poissa koulusta koronaviruksen takia. Pelkona on, että useimmat menettävät kokonaisen lukuvuoden, eivätkä kaikki välttämättä palaa lainkaan, arvioi YK:n lastenjärjestö Unicef.

Latinalaisessa Amerikassa on havaittu yli 11 miljoonaa koronatartuntaa. Unicefin viime viikolla julkaiseman raportin mukaan 97 prosenttia alueen lapsista ei vieläkään käy fyysisesti koulua. Alueen lapset ovat menettäneet noin neljä kertaa enemmän koulupäiviä kuin muu maailma keskimäärin.

Koulut ovat raportin tietojen mukaan täysin auki vain Haitilla, Nicaraguassa, Surinamessa ja Uruguayssa. Yli kolmannes kouluista ei ole päättänyt edes avaamispäivää.

Alueen maat ovat yrittäneet satsata etäopetukseen, mutta se on ollut haastavaa, sillä noin kolmannes väestöstä ei käytä nettiä. Netin lisäksi hyödynnetään radiota, tv:tä ja painettua materiaalia, mutta sekään ei tavoita kaikkia.

Unicefin mukaan muutamassa kuukaudessa niiden lasten osuus, jotka eivät saa minkäänlaista koulutusta, on noussut neljästä prosentista 18:aan. Korona voi nostaa koulun ulkopuolella olevien lasten määrän kolmeen miljoonaan, se arvioi.

”Miljoonat haavoittuvimmat oppilaat eivät välttämättä palaa kouluun. Niille, joilla ei ole tietokoneita, internetiä tai edes paikkaa, jossa opiskella, oppimisesta kotoa käsin on tullut pelottava haaste”, sanoo Unicefin alueellinen johtaja Bernt Aasen tiedotteessa.

Pandemian aiheuttamien talousvaikeuksien vuoksi monet perheet myös saattavat ottaa lapsensa pois koulusta.

Koulunkäyntiluvut ovat parantuneet viime vuosikymmeninä Latinalaisessa Amerikassa, mutta köyhien ja rikkaiden välinen kuilu on suuri.

Jo ennen pandemiaa 21 maassa rikkaiden kotitalouksien lapset pääsivät lukion loppuun viisi kertaa todennäköisemmin kuin köyhimpien, kertoo YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco.

Koronapandemia voi pahentaa tilannetta. Unicefin raportin mukaan esimerkiksi etäopiskeluvälineet kotona on vain puolella julkisia kouluja käyvistä lapsista. Yksityiskouluilla vastaava osuus on kolme neljästä.

Myös oppimistulokset ovat olleet heikkoja. Jo ennen pandemiaa noin puolet alueen lapsista ei osannut lukea kunnolla vielä 15-vuotiaana. Pandemian voi odottaa heikentävän tilannetta.

KoronaviruspandemiaKoulutus kehitysmaissa eriarvoisuuskoulutusköyhyyslapsetterveys Latinalainen Amerikka ja Karibia

Lue myös

Kaksi patsasta, joille on laitettu kasvomaski.

Korona murjoo ihmisoikeuksia, demokratiaa ja vapaata kansalaisyhteiskuntaa – Korjausliikkeen aika on nyt

Poikkeustilaa on käytetty maailmalla hyvin kärkkäästi kitkemään demokraattista osallistumista ja vaientamaan kriittisiä ääniä, kirjoittaa Fingon kansalaisyhteiskunnan ja edunvalvonnan asiantuntija Pauliina Savola.
Rakennuksia meren rannalla.

Maailman ruokajärjestö pelkää maailmanlaajuista ruokakriisiä – Yksi eniten kärsineistä pienistä valtioista on Saint Lucia

Miljoonat matkailualan työntekijät ovat leipäjonossa Saint Lucian saarivaltiossa. Maailman ruokaohjelma on käyttänyt vuonna 2020 humanitaariseen apuun yhteensä jo yli 6,7 miljardia euroa ympäri maailman, mutta järjestön johtaja johtaja David Beasley arvioi, että ensi vuodelle se tarvitsee kaksinkertaisen summan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen puolilähikuvassa, taustalla rakennus.

”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua

Marokon armeija ja Länsi-Saharan itsenäisyysliike Polisario ovat ottaneet yhteen Guergueratin raja-alueella, ja nyt alueella pelätään konfliktin eskaloitumista. ”Meille ei ole ollut rauhasta mitään hyötyä”, sanoo Polisarion Suomen edustaja Baida Embarec Rahal.
Nuori mies pellolla.

Raportti: Rypäleaseiden uhrimäärä on vähentynyt, mutta uudet käyttötapaukset aiheuttavat huolta

Rypäleaseilla on yhä vähemmän uhreja, mutta kokonaan niiden käyttöä ei ole saatu kitkettyä eikä jäänteitä raivattua. Kansainvälistä rypäleasesopimusta seuraava koalitio on huolissaan myös rypäleaseiden käytöstä esimerkiksi Vuoristo-Karabahin konfliktissa.
Kultahippuja kämmenellä.

Kultaa ja timantteja louhitaan vaarallisissa oloissa – Raportti: Suuret koruyhtiöt eivät voi vakuuttaa kuluttajille, etteikö niiden tuotteiden taustalla olisi ihmisoikeusloukkauksia

Useimmat suuret koruyhtiöt eivät seuraa kaivosten olosuhteita eivätkä toimi työntekijöiden oikeuksien parantamiseksi. Moni on kuitenkin parantanut vastuullisuuttaan parin viime vuoden aikana, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.
YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet

Etiopian Tigrayn alueen siviilien ahdinko syvenee – Konflikti estää avun toimittamisen, ja suurin osa jo valmiiksi ruoka-avusta riippuvaisista ei ole saanut annoksiaan

Jo ennen konfliktia noin 600 000 ihmistä tarvitsi ruoka-apua. Suurin osa heistä ei ole saanut marraskuun ruoka-annoksiaan. Avustusjärjestöt pelkäävät aliravitsemuksen kasvua.
Oranssilla valaistu rakennus veden yli.

Naisiin kohdistuva väkivalta on pandemia, jota ei voi ohittaa

Naisiin kohdistuvaan väkivaltaan liittyvät tilastot kertoivat karusta todellisuudesta jo ennen koronapandemiaa. Kriisin myötä naisten ja tyttöjen ahdinko on kuitenkin syventynyt entisestään, kirjoittaa UN Women Suomen toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas.

Tuoreimmat

Raportti: Rypäleaseiden uhrimäärä on vähentynyt, mutta uudet käyttötapaukset aiheuttavat huolta
Kultaa ja timantteja louhitaan vaarallisissa oloissa – Raportti: Suuret koruyhtiöt eivät voi vakuuttaa kuluttajille, etteikö niiden tuotteiden taustalla olisi ihmisoikeusloukkauksia
Etiopian Tigrayn alueen siviilien ahdinko syvenee – Konflikti estää avun toimittamisen, ja suurin osa jo valmiiksi ruoka-avusta riippuvaisista ei ole saanut annoksiaan
”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua
Suomen isännöimässä konferenssissa luvattiin Afganistanille 3,3 miljardin dollarin tuki ensi vuodeksi – Summa on aiempaa pienempi, ja maalta vaaditaan tiukkojen ehtojen noudattamista
Koronavirus on hidastanut pakolaisten vastaanottamista ympäri maailman – Normaalivuosinakin vain murto-osa saa uuden kotimaan
Raportti: Järjestötoiminta on yhä ammattimaisempaa, eikä se ole pelkästään hyvä asia – ”Liiallinen riippuvuus rahoittajista voi murentaa järjestöjen kykyä haastaa”, sanoo tutkija
Maailman ruokajärjestö pelkää maailmanlaajuista ruokakriisiä – Yksi eniten kärsineistä pienistä valtioista on Saint Lucia
Raportti: Lapsiin kohdistui viime vuonna konflikteissa ennätysmäärä rikkomuksia – ”Voi hyvällä syyllä kysyä, onko maailma lakannut välittämästä”
Chilessä on valtava uusiutuvan energian potentiaali, mutta monet tavalliset kansalaiset eivät ole päässeet vielä hyötymään

Luetuimmat

Massiivista Afganistan-konferenssia isännöivä Suomi aikoo asettaa maan kehitysavulle tiukat ehdot – ”Emme tule tukemaan 1990-luvun kaltaista emiraattia”
Myanmarin yli 70 vuotta kestänyt sisällissota on yksi maailman pisimpään jatkuneista konflikteista – Aung San Suu Kyin aika on merkinnyt takapakkia rauhanneuvotteluille
Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
Aiempaa harvempi suomalainen uskoo kehitysyhteistyöhön – Koronapandemia pudotti kehitysmaat uutisotsikoista, ja se voi heijastua asenteisiin
Selvitys: Yhdysvaltain kristilliset konservatiivijärjestöt pumppaavat rahaa naisten ja sateenkaarivähemmistöjen oikeuksien vastaiseen kampanjointiin Euroopassa
”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua
Avunantajat käyttävät yhä enemmän rahaa itseensä, selviää tuoreesta raportista – Taustalla koronapandemia mutta myös ”apunationalismi”
Perinteisiin viljalajeihin palaaminen voisi parantaa ruokaturvaa monissa maissa – Zimbabwessa osa viljelijöistä on siirtynyt maissista durraan ja hirssiin
Tansanian populistinen presidentti John Magufuli sai toisen kauden – Tarkkailijoiden mukaan vaaleissa oli ”pelon ilmapiiri”
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija