Lukutaidottomien määrä ei juuri vähentynyt 2000-luvulla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lukutaidottomien määrä ei juuri vähentynyt 2000-luvulla

Joka neljäs köyhässä maassa asuva nuori on lukutaidoton, käy ilmi YK-järjestön raportista.

Maailman lukutaidottomien aikuisten määrä on vähentynyt vain prosentilla vuosituhannen alun lukemista, sillä vuonna 2011 lukutaidottomia oli edelleen yli 770 miljoonaa, käy ilmi YK:n kasvatus-, tiede ja kulttuurijärjestö UNESCO:n raportista.

Köyhissä maissa joka neljäs nuori, useimmiten tyttö, on lukutaidoton, raportissa todetaan. Valtaosa maailman lukutaidottomissa elää vain kymmenessä Aasian, Afrikan ja Etelä-Amerikan maassa, kuten esimerkiksi väkirikkaissa Intiassa, Kiinassa ja Brasiliassa. 

Jatkuvan ongelman takana on järjestön mukaan heikkolaatuinen koulutus. Kolmanneksessa raportissa tarkasteluista maista vain joka neljäs opettaja oli pätevä. Raportin mukaan oppimiskriisi maksaa hallituksille vuosittain 95 miljardia euroa, kun kymmenesosa peruskoulutukseen käytetyistä varoista menee hukkaan huonolaatuiseen opetukseen.

"Mitä järkeä koulutuksessa on, jos lapset eivät vuosien koulunkäynnin jälkeen opi tarvitsemiaan taitoja", UNESCO:n koulutusraportoinnin johtaja Pauline Rose kysyy.

Järjestö varoittaa, että ilman riittävää määrää hyvin koulutettuja opettajia ongelma jatkuu vielä sukupolvia pahiten lukutaidottomuudesta kärsivillä alueilla. Paitsi että heikko-osaisimpien ryhmien oppimiseen tarvitaan lisäpanostusta, toimenpiteitä vaaditaan myös kouluissa tapahtuvan sukupuolittuneen väkivallan torjumiseksi, raportissa sanotaan.

Raportissa nostetaan esiin myös huomattavia oppimiseroja rikkaissa teollisuusmaissa sekä rikkaiden ja köyhien että valtaväestön ja siirtolaisten välillä. Esimerkiksi Ranskassa vain 60 prosenttia siirtolaisista oppii lukemisen perustaidot koulussa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia