Lisätodisteita lasten epämuodostumista Irakin kaupungeissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lisätodisteita lasten epämuodostumista Irakin kaupungeissa

Basrassa vastasyntyneiden epämuodostumien määrä 17-kertaistui brittien pommitusten jälkeen.

Synnynnäiset epämuodostumat ja keskenmenot ovat lisääntyneet Irakin Basran ja Fallujan kaupungeissa 2000-luvun pommitusten jälkeen, vahvistaa uusi tutkimus. Väestöstä on löytynyt keskimääräistä enemmän myös lyijyä ja elohopeaa, joita käytetään luotien ja pommien valmistamisessa.

Yhdysvaltain joukot pommittivat Fallujan kaupunkia vuonna 2004 kahdesti Irakin sodan yhteydessä. Iso-Britannian joukot puolestaan hyökkäsivät Basraan vuonna 2003.

Bulletin of Environmental Contamination and Toxicology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan Basran äitiyssairaalassa havaittiin vuosina 1994–1995 noin 1,37 synnynnäistä epämuodostumaa tuhannesta. Vuonna 2003 luku oli 23 tuhannesta – 17 kertaa enemmän.

Myös Fallujan kaupungissa epämuodostumat sekä myös keskenmenot lisääntyivät hyökkäyksen jälkeen. 56 perheen tutkimuksessa kävi ilmi, että kun vuosina 2001–2003 synnynnäisiä epämuodostumia oli noin kymmenellä prosentilla tutkituista lapsista, vuosina 2007–2010 niitä oli yli puolella. Vuosina 2004–2006 yli 45 prosenttia raskauksista päättyi keskenmenoon aiemman kymmenen prosentin sijasta.

Independent-lehden haastatteleman tutkijan Mozhgan Savabieasfahan mukaan on vakuuttavaa näyttöä siitä, että sotilastoimilla on yhteys keskenmenoihin ja epämuodostumiin.

Haitat "pahempia kuin Hiroshimassa"

Samantyyppisiin tuloksiin on päädytty tutkimuksissa jo aiemmin. Sveitsissä vuonna 2010 julkaistun tutkimuksen mukaan sota on aiheuttanut Fallujassa pahempia haittoja kuin atomipommi Hiroshimassa ja Nagasakissa vuonna 1945. Myös maailman terveysjärjestö WHO julkaisee aiheesta pian tutkimuksen.

Independentin siteeraaman Yhdysvaltain puolustusministeriön edustajan mukaan Yhdysvalloilla ei ole tietoa "virallisista raporteista", jotka kertoisivat syntymävammoista. Myös Ison-Britannian edustaja sanoi, ettei luotettavaa tieteellistä näyttöä ole.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia