Libyan kaaos ajaa siirtolaiset Välimerelle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Libyan kaaos ajaa siirtolaiset Välimerelle

Salakuljettajien alustan tuhoaminen johtaisi pakolaisten ja siirtolaisten jumittumiseen konfliktialueille, muistuttaa Amnesty International.

(Kuva: Ben Sutherland / cc 2.0)

Libyaan saapuneilla siirtolaisilla ja pakolaisilla ei ole juuri muuta mahdollisuutta kuin riskeerata henkensä ja luottaa Välimeren salakuljettajiin. Näiden käsissä moni joutuu kuitenkin kidutuksen ja pahoinpitelyn uhriksi, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tuoreessa raportissaan.

Siirtolaisten ja pakolaisten kertomuksia sisältävän raportin mukaan salakuljettajat raiskaavat, kiduttavat ja sieppaavat pakolaisia ja siirtolaisia lunnaiden toivossa. Maksukyvyttömät saattavat joutua työskentelemään orjina tai maksamaan vapaudestaan seksillä. Toisinaan siirtolaisten on odotettava salakuljettajien käsissä kolme kuukautta ennen kuin he pääsevät matkaan. Kuljetusolosuhteet kurjat.

"Kaksi lasta alkoi tukehtua ja lakkasi hengittämästä. Vanhemmat löivät lapsia kasvoihin jotta nämä heräisivät. Me hakkasimme auton seiniä mutta kuljettaja ei pysäyttänyt", kertoo eräs siirtolainen raportissa. Myöhemmin lapset tulivat tajuihinsa.

Libyaan on saapunut vuosien ajan pakolaisia ja siirtolaisia Lähi-idästä ja Saharan eteläpuolisesta Afrikasta. Maa ajautui sekasortoon kapinallisten surmattua diktaattori Muammar Gaddafin vuonna 2011. Siirtolaiset joutuvat salakuljettajien lisäksi myös työnantajien kaltoin kohtelemiksi. Uskonnollisia vähemmistöjä vainotaan, ja myös säilöönottokeskuksissa siirtolaisia pahoinpidellään ja kidutetaan.

Laillisia keinoja paeta ei ole, sillä moni on menettänyt paperinsa, ja Egypti ja Tunisia ovat kiristäneet rajavalvontaansa. Ainoaksi vaihtoehdoksi jää Välimeri ja salakuljettajiin luottaminen.

"Kansainvälinen yhteisö on katsonut vierestä Libyan vajoamista kaaokseen vuoden 2011 Naton iskujen jälkeen. Iskut jättivät tyhjiön, jossa erilaiset aseelliset ryhmittymät pystyvät toimimaan vapaasti. Maailman johtajien on otettava vastuu Libyasta pakenevien pakolaisten ja siirtolaisten tilanteesta – nämä ihmiset ovat haavoittuvimmassa asemassa, eikä heidän kärsimyksiään voi sivuuttaa", sanoo Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen.

Eurooppaan Välimeren kautta yrittävien siirtolaisten hukkumiskuolemat ovat tänä vuonna lisääntyneet räjähdysmäisesti, ja EU pohtii parhaillaan yhtenä vaihtoehtona sotilasoperaatiota salakuljettajia vastaan. Amnestyn mukaan salakuljettajien alusten tuhoaminen johtaisi siihen, että tuhannet pakolaiset ja siirtolaiset jäisivät jumiin konfliktialueille.

"Jos samalla ei tarjota turvallisia, vaihtoehtoisia reittejä Libyasta ulos, ei alusten tuhoaminen helpota pakenevien ihmisten ahdinkoa", Mehtonen toteaa.

Lisää uusi kommentti