Leipä, maito ja liha luksusta Zimbabwessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Leipä, maito ja liha luksusta Zimbabwessa

Riippumattomien talousasiantuntijoiden mukaan
Zimbabwen talous on kutistunut 70 prosenttia sen jälkeen, kun
presidentti Robert Mugaben hallitus aloitti vuonna 2000 maauudistuksen.
Valtaosa valkoisten omistamista suurtiloista on takavarikoitu, ja ruoan
tuotanto on romahtanut. Aikaisemmin hyvin tuottanut maa on nyt tuottamatonta.

Nomathemba Nkomolla on kaksi myyntitiskiä toiseksi suurimman kaupungin Bulawayon aiemmin vilkkaalla kirpputorilla. Hän on joutunut irtisanomaan useita työntekijöitään huonon tuloksen vuoksi.

"Liiketoimintani ei ole koskaan ollut näin heikoissa kantimissa."


Silti Nkomo on yksi niistä harvoista naisista, jotka vielä ansaitsevat leipänsä yrittäjinä. Hän matkustaa usein naapurimaihin hankkiakseen myytävää tavaraa.

Useimmilla kirpputorin tiskeillä on vain vähän myytävää ja monet ovat lopettaneet toiminnan kokonaan.

Riippumattomien talousasiantuntijoiden mukaan Zimbabwen talous on kutistunut 70 prosenttia sen jälkeen, kun presidentti Robert Mugaben hallitus aloitti vuonna 2000 maauudistuksen. Valtaosa valkoisten omistamista suurtiloista on takavarikoitu, ja ruoan tuotanto on romahtanut.

 

"Jokainen uusi päivä on edellistä huonompi"

Tabeth Muronza herää joka aamu kukonlaulun aikaan ja kävelee kymmenen kilometrin matkan vihannestorille. Uupunut kahden lapsen äiti kertoo opetelleensa hyväksymään, että jokainen uusi päivä on edellistä huonompi.

Tässä kahden miljoonan asukkaan kaupungissa on Muronzan tavoin paljon vihanneksia myyviä naisia.
Hänen tiskinsä on olutkapakan ulkopuolella. Muronza ostaa tuotteensa keskustan vihannestoreilta.

Tavaraa tulee toreille huonosti, koska valkoisten viljelijöiden lähdettyä myös vihannesten tuotanto on romahtanut. Aikaisemmin hyvin tuottanut maa on nyt tuottamatonta huonosti hoidetun maauudistuksen vuoksi.

Aikaisemmin Muronzan tulot riittivät maidon, leivän ja lihan ostamiseen kahden kouluikäisen lapsen tarpeisiin. Nyt niistä on tullut ylellisyystuotteita, Muronza valittaa.

Muronzan lapset eivät enää odota kunnon aamiaista ennen kouluun lähtöä, vaan he syövät edellisillan tähteitä. YK:n ruokaohjelman (WFP) ja muiden avustusjärjestöjen mukaan noin puolet Zimbabwen 13 miljoonan väestöstä tarvitsee tänä vuonna elintarvikeapua.

 

Ruoka ei riitä lapsille

Terveydenhoitajat paikallisella klinikalla kertovat aliravitsemuksesta johtuvien sairauksien lisääntyneen alle 5-vuotiaiden keskuudessa.

"Meille tulee paljon alipainoisia lapsia", sairaanhoitaja Greater Basuthu sanoo.

Basuthu selittää, että yksi harvoista kaupungissa enää toimivista kansalaisjärjestöistä ruokkii alle 5-vuotiaita lapsia. Äitien pitäisi kuitenkin huolehtia lasten hyvästä ravinnon saannista kotona. Erityisesti yksinhuoltajaäideillä on vaikeuksia taata riittävä ravinto.

Tilanne on pahentunut sen jälkeen, kun hallitus kielsi elintarvikeavun jakamisen kesäkuisten presidentinvaalien toisen kierroksen edellä. Zimbabwen viranomaiset syyttivät avustusjärjestöjen tekevän yhteistyötä oppositiopuolue Demokraattisen muutoksen liikkeen, MDC:n, kanssa väestön käännyttämiseksi Mugabea vastaan.

Hyperinflaatio häätää työläiset kotiin

Zimbabwen keskuspankin tuoreiden tietojen mukaan inflaatio on nyt 2,2 miljoonaa prosenttia.

Aikaisemmin Muronzalla oli tapana ostaa Etelä-Afrikan randeja tai muuta valuuttaa inflaation taltuttamiseksi, mutta nyt vaihtokurssi on käynyt aivan liian epäedulliseksi.

Zimbabwen viranomaiset toivovat, että epävirallinen sektori pitäisi talouden pystyssä. Mutta hyperinflaatio tekee miljoonien itse itsensä työllistävien toimeentulon mahdottomaksi.

Noin 80 prosenttia maan väestöstä on työttömänä. Työvoimaa vuokraavan toimiston Howard Thuso selittää, että monet ovat mieluummin kotona kuin työssä, koska palkat ovat inflaation vuoksi olemattomat.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia