Latinalaisen Amerikan väestö vanhenee | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Latinalaisen Amerikan väestö vanhenee

Syntyvyyden lasku ja pitenevä elinikä haastavat palvelut. Vallitsevan käsityksen mukaan yhteiskunta on kuitenkin yhä nuori.

(IPS) -- Ikinuoreksi itsensä kuvitellut Latinalainen Amerikka ikääntyy hyvää vauhtia. Aleneva syntyvyys ja kohoava elinikä asettavat uusia haasteita niin yhteiskunnille kuin yksilöillekin.

Latinalaisen Amerikan väkiluku paisui 1950-luvun 161 miljoonasta 512 miljoonaan vuonna 2000. Vuoden 2050 ennuste on 734 miljoonaa, josta laskeudutaan 687 miljoonaan vuonna 2100.

YK:n alueellinen talouskomissio (Eclac) selittää viime vuosikymmenten nopeaa väestönkasvua osaksi eliniän nousulla. 1950-luvulla Latinalaisen Amerikan maissa elettiin keskimäärin 56-vuotiaaksi, mutta nyt jo 75-vuotiaaksi.

Samaan aikaan syntyvyys romahti kuudesta 2,2 lapseen naista kohti. Koko maailmassa syntyy nyt keskimäärin 2,3 lasta naista kohti.

Muuttuvat perheet

"Vallitsevana on yhä käsitys, että olemme nuori yhteiskunta", sanoo María Julieta Oddone, joka johtaa yliopistollista vanheneminen ja yhteiskunta -tutkimusta Argentiinan Buenos Airesissa. Hänen mukaansa näkemystä täytyy rukata, jotta palvelut pysyvät ajan tasalla.

"Perheet ovat muuttuneet, isovanhempien ohella niihin kuuluu isoisovanhempia ja tätäkin iäkkäämpiä. Vanhuus ja eläkkeellä oloaika ovat pidentyneet", Oddone muistuttaa.

Hän uskoo, ettei ikäihmisten määrän kasvun tarvitse merkitä katastrofia terveydenhuollolle, jos siihen osataan varautua.

Osalle vanhuus kuitenkin tarkoittaa köyhtymistä ja heikkeneviä elinoloja. Kun lapsia on aiempaa vähemmän tai ei lainkaan, ihmiset voivat joutua myymään kotinsa kattaakseen elinkustannuksensa, Oddone selittää.

Tuottavuus laskee

IAE Business Schoolin tutkija Andrés Hatum pitää väestön vanhenemista huolestuttavana uutisena.

"Taloudellisesti aktiivisen väestönosan kutistuminen tarkoittaa alenevaa tuotantoa. Talouskasvu edellyttäisi väestönkasvua", hän pohtii.

Hatumin mielestä muutos tulee ottaa huomioon esimerkiksi niin, että osa akateemisesta koulutuksesta suunnataan elinikäiseen oppimiseen.

YK:n Eclac taas näkee lasten ja nuorten määrän kutistumisessa mahdollisuuden turvata korkeatasoinen koulutus kokonaisille ikäluokille pienen eliitin sijasta.

Hatum muistuttaa "eläkepommin" uhasta ja kehottaa nostamaan eläkeikää ajoissa. Hän perää ikääntyvien työoloihin ja -aikoihin joustoja, joista hyötyvät sekä työnantaja että työntekijä.

Ikäsyrjintä yleistyy

"Monessa maassa ihmiset jäävät työttömäksi ennen eläkeikää, ja Latinalainen Amerikkakin on siirtymässä siihen vaiheeseen", Hatum sanoo.

Oddonen mukaan automaatio vie työpaikkoja sekä vanhoilta että nuorilta. "Kun joustot työmarkkinoilla lisääntyvät, ikäsyrjintä alkaa yhä varhemmin."

Perussa asuva argentiinalainen Silvia Schabas, 75, on eläkkeellä opettajan ammatista. Hän uskoo, että hyväkuntoisena ja sivistyneenä hän pystyisi nykyisin hyödyntämään tietämystään paremmin kuin koskaan. Lapsenlapset ovat opettaneet hänet käyttämään tietokonetta.

Schabasin mielestä kaikkien olisi hyvä muistaa, että vanhatkin ihmiset olivat joskus nuoria. "Nuoruus ei kestä koko elinikää, eikä kukaan tiedä ennalta, millaista vanhuus on. Me toimimme peilinä nuoremmille."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia