Uutiset

Latinalaisen Amerikan väestö vanhenee

Syntyvyyden lasku ja pitenevä elinikä haastavat palvelut. Vallitsevan käsityksen mukaan yhteiskunta on kuitenkin yhä nuori.
(Kuva: Thomas Leuthard / cc 2.0)
(IPS) -- Ikinuoreksi itsensä kuvitellut Latinalainen Amerikka ikääntyy hyvää vauhtia. Aleneva syntyvyys ja kohoava elinikä asettavat uusia haasteita niin yhteiskunnille kuin yksilöillekin.

Latinalaisen Amerikan väkiluku paisui 1950-luvun 161 miljoonasta 512 miljoonaan vuonna 2000. Vuoden 2050 ennuste on 734 miljoonaa, josta laskeudutaan 687 miljoonaan vuonna 2100.

YK:n alueellinen talouskomissio (Eclac) selittää viime vuosikymmenten nopeaa väestönkasvua osaksi eliniän nousulla. 1950-luvulla Latinalaisen Amerikan maissa elettiin keskimäärin 56-vuotiaaksi, mutta nyt jo 75-vuotiaaksi.

Samaan aikaan syntyvyys romahti kuudesta 2,2 lapseen naista kohti. Koko maailmassa syntyy nyt keskimäärin 2,3 lasta naista kohti.

Muuttuvat perheet

"Vallitsevana on yhä käsitys, että olemme nuori yhteiskunta", sanoo María Julieta Oddone, joka johtaa yliopistollista vanheneminen ja yhteiskunta -tutkimusta Argentiinan Buenos Airesissa. Hänen mukaansa näkemystä täytyy rukata, jotta palvelut pysyvät ajan tasalla.

"Perheet ovat muuttuneet, isovanhempien ohella niihin kuuluu isoisovanhempia ja tätäkin iäkkäämpiä. Vanhuus ja eläkkeellä oloaika ovat pidentyneet", Oddone muistuttaa.

Hän uskoo, ettei ikäihmisten määrän kasvun tarvitse merkitä katastrofia terveydenhuollolle, jos siihen osataan varautua.

Osalle vanhuus kuitenkin tarkoittaa köyhtymistä ja heikkeneviä elinoloja. Kun lapsia on aiempaa vähemmän tai ei lainkaan, ihmiset voivat joutua myymään kotinsa kattaakseen elinkustannuksensa, Oddone selittää.

Tuottavuus laskee

IAE Business Schoolin tutkija Andrés Hatum pitää väestön vanhenemista huolestuttavana uutisena.

"Taloudellisesti aktiivisen väestönosan kutistuminen tarkoittaa alenevaa tuotantoa. Talouskasvu edellyttäisi väestönkasvua", hän pohtii.

Hatumin mielestä muutos tulee ottaa huomioon esimerkiksi niin, että osa akateemisesta koulutuksesta suunnataan elinikäiseen oppimiseen.

YK:n Eclac taas näkee lasten ja nuorten määrän kutistumisessa mahdollisuuden turvata korkeatasoinen koulutus kokonaisille ikäluokille pienen eliitin sijasta.

Hatum muistuttaa "eläkepommin" uhasta ja kehottaa nostamaan eläkeikää ajoissa. Hän perää ikääntyvien työoloihin ja -aikoihin joustoja, joista hyötyvät sekä työnantaja että työntekijä.

Ikäsyrjintä yleistyy

"Monessa maassa ihmiset jäävät työttömäksi ennen eläkeikää, ja Latinalainen Amerikkakin on siirtymässä siihen vaiheeseen", Hatum sanoo.

Oddonen mukaan automaatio vie työpaikkoja sekä vanhoilta että nuorilta. "Kun joustot työmarkkinoilla lisääntyvät, ikäsyrjintä alkaa yhä varhemmin."

Perussa asuva argentiinalainen Silvia Schabas, 75, on eläkkeellä opettajan ammatista. Hän uskoo, että hyväkuntoisena ja sivistyneenä hän pystyisi nykyisin hyödyntämään tietämystään paremmin kuin koskaan. Lapsenlapset ovat opettaneet hänet käyttämään tietokonetta.

Schabasin mielestä kaikkien olisi hyvä muistaa, että vanhatkin ihmiset olivat joskus nuoria. "Nuoruus ei kestä koko elinikää, eikä kukaan tiedä ennalta, millaista vanhuus on. Me toimimme peilinä nuoremmille."

väestö Etelä-Amerikka Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.
Vaaleansiniset kumihansikkaat tiskialtaan reunalla.

Afrikkalaistaustaiset kotiapulaiset kärsivät ihmiskaupasta Lähi-idässä – Koronaviruksen vuoksi moni on nyt loukussa

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa työskentelee joukoittain afrikkalaisnaisia kotiapulaisina surkeassa asemassa. Heidän oikeuksiensa puolustaminen ei saa jäädä koronaviruksen aiheuttaman globaalin talouskriisin varjoon, kirjoittaa Salaado Qasim.
Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.
Maskilla ja kypärällä suojautunut ihminen ruiskuttaa nestettä.

Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa

Zoonoosit eli eläinperäiset taudit tappavat vuosittain kaksi miljoonaa ihmistä. Syynä on muun muassa kestämätön luonnonvarojen käyttö, kertoo YK:n ympäristöohjelma. Se peräänkuuluttaa tieteenalojen välistä yhteistyötä tilanteen ratkaisemiseksi.