Lapsipakolaisten määrä kaksinkertaistunut vuosikymmenessä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lapsipakolaisten määrä kaksinkertaistunut vuosikymmenessä

Unicefin mukaan Suomessa erityisesti perheenyhdistämisen kiristäminen vaarantaa lasten oikeudet.

Maailmassa on jo noin 28 miljoonaa lasta, jotka ovat joutuneet pakenemaan konflikteja ja väkivaltaa. Heidän määränsä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef tänään ilmestyneessä raportissaan.

Yhteensä maailmassa on lähes 50 miljoonaa lasta, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa, joko konfliktin tai jonkun muun syyn, kuten köyhyyden vuoksi.

Raportissa muistutetaan, että lapset ovat pakolaisten joukossa yliedustettuina. Kolmannes maailman väestöstä on lapsia, mutta pakolaisista noin puolet. Viime vuonna UNHCR:n huomassa olevista lapsipakolaisista 45 prosenttia tuli Syyriasta ja Afganistanista.

Erityistä huolta herättävät yksin pakenevat lapset, jotka ovat monenlaisen hyväksikäytön ja esimerkiksi lapsikaupan vaarassa. Viime vuonna turvapaikkaa yksin hakevien lasten määrä kolminkertaistui edellisvuodesta, raportissa kerrotaan.

Suomeen saapui viime vuonna yksin yli 3 000 lasta. Suomen Unicefin mukaan monet viimeaikaiset lakimuutokset, joilla turvapaikkaprosessia nopeutetaan ja perheenyhdistämistä vaikeutetaan, lisäävät lapsikaupan riskiä myös Suomessa.

"Viimeaikaisissa lakimuutoksissa lapsen edun harkinta on kuitattu huomioiduksi, mutta sitä ei ole perusteltu mitenkään. Lapsen edun arviointi ei voi olla mielivaltaista", toteaa ohjelmajohtaja Inka Hetemäki järjestön tiedotteessa.

Hetemäen mukaan perheenyhdistämisen toimeentuloedellytyksiä tiukentamalla Suomi erottelee tietoisesti lapsia varallisuuden perusteella takaamalla paremmin toimeentulevien vanhempien lapsille paremmat oikeudet, vaikka YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan lapsia on kohdeltava yhdenvertaisesti.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia