Lapsikuolleisuus vähenee kovaa vauhtia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lapsikuolleisuus vähenee kovaa vauhtia

Lapsikuolleisuus on vähentynyt jopa niissä maissa, joissa talouskasvu on hidasta, käy ilmi järjestöjen raportista.

Lapsikuolleisuus on viime vuosikymmeninä pudonnut dramaattisesti etenkin lisääntyneen poliittisen tahdon ansiosta, todetaan YK:n lastenjärjestön UNICEFin ja Ison-Britannian Pelastakaa Lasten tuoreessa raportissa.

Nykyisin kuolee päivittäin 12 000 alle 5-vuotiasta lasta vähemmän kuin vuonna 1990. Aliravitsemuksesta johtuvat pienikasvuisuus on pudonnut kehitysmaissa 40 prosentista 29 prosenttiin vuosina 1990–2008, ja myös lasten koulunaloitus on viime vuosina yleistynyt, raportti kertoo.

Hyvän kehityksen taustalla on monien maiden talouskasvu, avunantajien aktiivisuus sekä valtioiden oma sitoutuminen parannuksiin.

Esimerkiksi Bangladeshissa alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on pudonnut kahdella kolmasosalla 20 vuodessa. Talouskasvu on antanut vauhtia köyhyydenvähentämisohjelmille, ja samaan aikaan hallitus on lisännyt esimerkiksi rokottamista, A-vitamiinilisiä, tyttöjen koulutusta sekä vesi- ja sanitaatiopalveluiden kattavuutta.

Raportin mukaan monissa maissa lasten hyvinvointi on parantunut, vaikka talouskasvu olisikin ollut hidasta. Talouskasvu on välttämätöntä terveydenhuollon, koulutuksen ja sosiaalipalveluiden kestävän parantamisen kannalta, mutta enemmän kehitys liittyy valtion sitoutumiseen, raportti muistuttaa.

Hyvästä kehityksestä huolimatta esimerkiksi viime vuonna kuoli 7,6 miljoonaa alle 5-vuotiasta. Järjestöjen mukaan enemmän onkin tehtävissä. 40 prosenttia alle 5-vuotiaiden kuolemista tapahtuu ensimmäisen elinkuukauden aikana, ja suurin osa niistä pystyttäisiin ehkäisemään paremman raskausajan ja sen jälkeisen hoidon avulla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia