Lapset yhä useammin talibanien itsemurhapommittajina | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lapset yhä useammin talibanien itsemurhapommittajina

Talibantaistelijat lähettävät lapsia tekemään itsemurhaiskuja ja väittävät näille, että he eivät kuole, kertoo Human Rights Watch.

Lasten käyttö talibanien itsemurhapommittajina on lisääntynyt huolestuttavasti viime kuukausina, sanoo Human Rights Watch. Tapa on törkeä loukkaus ihmisyyttä vastaan ja sen tulisi loppua välittömästi, järjestö vaatii.

Viimeisin tapaus sattui elokuun lopulla kun Koilis-Afganistanissa Baharakin alueen asukkaat ottivat kiinni 16-vuotiaan pommivyötetyn pojan, joka oli matkalla räjäyttämään läheisen moskeijan. Lapset ovat kuitenkin olleet yhä nuorempia, jopa seitsemänvuotiaita.

Selvinneet itsemurhapommittajiksi koulutetut lapset ovat kertoneet, että heille annettiin amuletteja, joiden kerrottiin suojaavan heitä räjähdykseltä. Kouluttajat kertoivat vain ympärillä olevien kuolevan.

Talibanit ovat luvanneet noudattaa sodan lakeja, julkaisseet käytössäännöt, ja jonkin aikaa sitten julkaisivat johtajansa Mullah Omarin lausunnon, jossa hän uusi lupauksensa suojella siviilejä.

"Mullah Omarin ja hänen johtamiensa talibantaistelijoiden tulisi noudattaa omia käytössääntöjään ja lakata sitomasta pommeja lapsiin ja lähettää heitä tekemään itsemurha sodassa, jota he ovat liian nuoria ymmärtämään", Human Rights Watchin Aasian osaston johtaja Brad Adams sanoo ja kutsuu tapaa Omarin väitteiden irvikuvaksi.

YK:n Afganistan missiolla UNAMA:lla on todisteita siitä, että talibanit ovat rekrytoineet 11-17-vuotiaita lapsia aseellisiin taisteluihin, pommien sijoittamiseen ja aseiden salakuljettamiseen. Afganistanin hallituksen mukaan sen kansallisella turvallisuusosaston huostassaan on ainakin 100 lasta, jotka oli rekrytoitu talibanien itsemurhapommittajiksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia