Uutiset

Lähi-idän rauha vaatii naisnäkökulmaa – neuvotteluille suuri tarve

Meidän on nyt rakennettava pöytä ja koottava ihmiset sen ympärille”, sanoo Israelin parlamentin entinen varapuhemies Naomi Chazan. Hän tapasi YK:ssa palestiinalaisnaisia, joita Lähi-idän rauhanprosessin katkeaminen huolestuttaa yhtä lailla.

”Meidän on nyt rakennettava pöytä ja koottava ihmiset sen ympärille”, sanoo Israelin parlamentin entinen varapuhemies Naomi Chazan. Hän tapasi YK:ssa palestiinalaisnaisia, joita Lähi-idän rauhanprosessin katkeaminen huolestuttaa yhtä lailla.

”Kun väkivalta kiihtyy jälleen ja näkemykset kovenevat palestiinalaisten ja Israelin äskettäisten vaalien jälkeen, molempien osapuolien on välttämättä löydettävä keinoja jatkaa keskinäistä keskustelua”, Kansainvälinen naiskomissio palestiinalais-israelilaisen oikeudenmukaisen ja kestävän rauhan puolesta (IWC) julistaa.

Sen mielestä Hamas-järjestön voittoa palestiinalaisten vaaleissa ei pidä käyttää syynä rauhanprosessin lopettamiseen. Neuvotteluille on pikemminkin entistä suurempi tarve.

Vuonna 2005 perustettuun IWC:hen kuuluu israelilaisia, palestiinalaisia ja kansainvälisten järjestöjen naisjohtajia. Se vaatii Lähi-itään kahden valtion ratkaisua ja YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman numero 1325 toteuttamista.

Kyse on ensimmäisestä päätöslauselmasta, joka käsittelee erityisesti sodan vaikutusta naisiin ja korostaa naisten panosta konfliktinratkaisussa ja kestävän rauhan toteutuksessa.

”Toivo romahti Hamasin vaalivoiton myötä”, IWC:n toimintaan osallistuva YK:n naistenrahaston Unifemin johtaja Noeleen Heyzer sanoo.

Lähi-idän kvartetiksi kutsuttu välitysryhmä - Euroopan unioni, Yhdysvallat, Venäjä ja YK - asetti tammikuun vaalien jälkeen palestiinalaisten auttamiselle tiukat ehdot: Hamasin on luovuttava väkivallasta, tunnustettava Israelin olemassaolon oikeutus ja sitouduttava rauhanprosessiin.

Hamas torjui vaatimukset epäreiluina, ja Heyzer oli vaipua epätoivoon. ”Tämä ryhmä kuitenkin kokoontui jälleen jatkamaan vuoropuhelua ja etsimään mahdollisuuksia”, hän iloitsee.

Israelilainen Naomi Hazan muistuttaa, että IWC:n tavoitteena on oikeudenmukainen kahden valtion ratkaisu.

Sekä israelilaisten että palestiinalaisten keskuudessa maaliskuussa tehdyt kyselyt kertovat ylivoimaisen enemmistön toivovan neuvotteluratkaisua yksipuolisten toimien sijasta.

Israelin parlamentin eli knessetin nykyinen varapuhemies Colette Avital korostaa, että ensi kertaa sitten vuoden 1967 knessetin enemmistö kannattaa kahden valtion ratkaisua.

”Useimmat ihmiset kokevat sen nyt välttämättömäksi, koska ilman palestiinalaisvaltiota Israelkin on vaarassa”, hän sanoo painottaen, että pysyviä rajoja ei voi vetää yksipuolisesti.

Jerusalemissa toimivan palestiinalaisnaisten oikeusapukeskuksen johtaja Maha Abu-Dayyeh Shamas on samaa mieltä: ”Sotilaallista ratkaisua ei ole. Olemme kaksi kansaa samalla maalla, ja meidän on opittava elämään toistemme kanssa.”

”Hamas ei ole yhtenäinen blokki tai al-Qaida. Hamasin sisällä on maltillisiakin ääniä, joita on rohkaistava”, muistuttaa Työtä tekevien palestiinalaisnaisten kehitysyhdistyksen johtaja Amal Khreisheh.

Palestiinalaisten edustajat painottavat, että Hamas tuli valtaan demokraattista tietä. Tulokseen vaikuttivat sen tarjoamat sosiaalipalvelut ja äänestäjien kyllästyminen korruptioon.

”Jotta Hamasista päästäisiin eroon, muutoksen on tultava sisältä päin. Jos vaalit pidettäisiin nyt, se saisi entistäkin suuremman voiton”, Abu-Dayyeh Shamas sanoo.

Israelilainen Avital uskoo samoin. Hän toivoo aiempaa hallituspuoluetta, Fatahia, edustavan palestiinalaisten presidentin Mahmoud Abbasin aseman vahvistuvan, ”jotta olisi joku neuvottelukumppani”.

Abu-Dayyeh Shamas uumoilee, että Hamaskin on hyväksymässä Abbasille keskeisen roolin neuvotteluissa Israelin kanssa. Silloin sekä hallitus eli Hamas että oppositiossa oleva Fatah olisivat ensi kertaa neuvottelujen takana.

Chazan painottaa, että naiset ovat avainasemassa vuoropuhelun henkiin herättämisessä ja sen osoittamisessa, että on muitakin tapoja elää.

Jällenrakennuksessa naisten rooli on niin ikään korvaamaton, hän jatkaa muistuttaen päätöslauselman 1325 toimeenpanosta.

gender Lähi-Itä

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.

Luetuimmat

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa
Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää
Satelliittiteknologia auttaa Tyynenmeren saarivaltioita sopeutumaan myrskytuhoihin
Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia
YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta
Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Rasismi on rakenteellinen ongelma, mutta Suomessa se nähdään usein vain yksittäisten ”pahisten” syntinä – Helsingin opetushenkilökunta saa nyt koulutusta antirasistisesta työotteesta
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti