Kysely: Lihansyönnin ilmastovaikutuksia ei tunneta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kysely: Lihansyönnin ilmastovaikutuksia ei tunneta

Maku ja terveellisyys painavat ruuan valinnassa ilmastonmuutosta enemmän.

Lihan ja maitotuotteiden kulutuksen vaikutuksia ilmastonmuutokseen ei ymmärretä kovin laajasti, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Brittiläisen Chatham House -ajatushautomon julkaiseman kyselytutkimuksen mukaan alle kolmannes ihmisistä pitää lihan- ja maidontuotannon päästöjä tärkeänä ilmastonmuutoksen syynä. Liikenteen osalta näin ajattelee lähes kaksi kolmasosaa väestöstä, vaikka kummankin sektorin osuus kasvihuonekaasupäästöistä on suunnilleen yhtä suuri, noin 14,5 prosenttia.

Tutkimusyhtiö Ipsos MORIn tekemään tutkimukseen haastateltiin tuhatta ihmistä Brasiliassa, Kiinassa, Ranskassa, Saksassa, Intiassa, Italiassa, Japanissa, Puolassa, Venäjällä, Etelä-Afrikassa, Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa.

Tutkijoiden mukaan tiedon levittäminen on lihan- ja maidonkulutuksen vähentämisessä oleellista, sillä tulosten mukaan ne ihmiset, jotka tietävät tuotannon ilmastovaikutuksista, ovat myös todennäköisemmin valmiita muuttamaan kulutustottumuksiaan. Ruokavalion valinnassa painavat ilmastonmuutosta enemmän yleensä kuitenkin maku, hinta, terveellisyys ja ruuan turvallisuus, tutkimuksessa kerrotaan.

Tutkijat muistuttavat, että eläintuotteiden kulutuksessa on tapahduttava merkittäviä muutoksia, jotta ilmastotavoitteet saavutetaan. Toivoa herättää kuitenkin se, että tutkimukseen vastanneet nousevien, lihankulutustaan kasvattavien talouksien, kuten Brasilian, Intian ja Kiinan, kuluttajat, ottivat keskimääräistä useammin huomioon ilmastonmuutoksen ruokavalinnoissaan ja olivat halukkaampia muuttamana kulutustaan kuin maat keskimäärin.

Toisaalta kehittyneissä maissa lihaa kulutetaan edelleen enemmän, ja esimerkiksi Yhdysvaltain kaltaisissa maissa tietämättömyys on edelleen haaste, tutkimuksessa todetaan.

Ennusteiden mukaan vuoteen 2050 mennessä maailman lihankulutus kasvaa yli kolme neljäsosaa ja maitotuotteiden kulutus lähes kaksi kolmasosaa vuosien 2005–2007 tasosta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia