Kysely: Intialaismiehet väkivaltaisia puolisoa kohtaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kysely: Intialaismiehet väkivaltaisia puolisoa kohtaan

60 prosenttia intialaismiehistä myönsi kyselyssä olevansa väkivaltainen kumppaniaan kohtaan. Usein syynä ovat sukupuoliroolit.

Noin 60 prosenttia intialaismiehistä on väkivaltaisia puolisoaan kohtaan. Taustalla ovat muun muassa jäykät sukupuoliroolit, käy ilmi tuoreesta kyselytutkimuksesta.

YK:n väestörahaston UNFPA:n sekä yhdysvaltalaisen naistutkimuskeskuksen ICRW:n kyselyssä haastateltiin yli 9 000:ta intialaismiestä ja yli 3 000:ta intialaisnaista seitsemässä osavaltiossa Intiassa. Pahimmissa osavaltioissa Odishassa ja Uttar Pradeshissa 75 prosenttia miehistä myönsi käyttäneensä väkivaltaa puolisoa kohtaan.

Tutkimuksessa selvisi myös, että kaksi kolmasosaa miehistä uskoi, että heillä kuuluu olla naisia enemmän sananvaltaa tärkeissä päätöksissä. Kolme neljäsosaa oletti, että kumppani suostuu aina seksiin.

Ne miehet, joilla on taloudellisia paineita, tai jotka ovat lapsena kokeneet syrjintää, ovat tutkimuksen mukaan todennäköisemmin väkivaltaisia puolisoaan kohtaan. Koulutetut ja yli 35-vuotiaat ovat vähemmän väkivaltaisia.

Väkivallaksi määriteltiin tutkimuksessa fyysinen ja psyykkinen väkivalta, seksiin pakottaminen sekä kontrollointi, kuten perheestä eristäminen.

Tutkimukseen osallistuneista naisista 52 prosenttia sanoi kokeneensa elinaikanaan fyysistä tai henkistä väkivaltaa. Luku on pienempi kuin miesten vastaukset antavat olettaa, mutta raportin mukaan epäsuhta saattaa johtua esimerkiksi häpeästä, sosiaalisen stigman pelosta tai uskosta siihen, että väkivalta on normaalia.

Tutkimuksen mukaan synkkien tulosten taustalla ovat intialaisten jäykät käsitykset sukupuolirooleista, mikä vaikuttaa myös esimerkiksi poikalasten suosintaan. Keskiverto intialainen mies uskoo, että maskuliinisuutta on kova käyttäytyminen, naisten kontrolloiminen ja miesten päätäntävaltaa parisuhteessa, tutkimuksessa kerrotaan. Naisen tehtäviksi taas jäävät suvaitseminen ja hyväksyntä, ja niistä poikkeaminen voi johtaa väkivaltaan.

Intian rikostilastojen mukaan maassa tapahtui viime vuonna yli 300 000 naisiin kohdistuvaa rikosta, joista toistasataa tuhatta oli puolison tai puolison sukulaisten tekemiä. Naisten kohtaama väkivalta on herättänyt maailmanlaajuista keskustelua etenkin viime vuosina tapahtuneiden naisten joukkoraiskausten ja murhien vuoksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia