Uutiset Edward Snowden ja NSA

Kysely: Enemmistö vastustaa verkkourkintaa

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin 13 maata kattavan kyselyn mukaan suurin osa ihmisistä suhtautuu kriittisesti verkko- ja puhelintietojen urkintaan.
Mielenosoitus urkintaa vastaan Yhdysvalloissa vuonna 2013. (Kuva: Elvert Barnes / cc 2.0)

Valtioiden harjoittama internet- ja puhelutietojen valvonta saa kansalaisilta kritiikkiä ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin kyselyssä. Tänään julkistettujen kyselyn tulosten mukaan 13 maan asukkaista 71 prosenttia ei hyväksy Yhdysvaltain harjoittamaa netti- ja puhelinvalvontaa, joka tuli ilmi tietovuotaja Edward Snowdenin paljastettua asian kesäkuussa 2013.

Oman maan viranomaisten harjoittama valvonta saa vastaajilta enemmän tukea, mutta sitäkin vastustaa 59 prosenttia. Puolet vastaajista on myös sitä mieltä, että kaikki verkkotiedustelu pitäisi alistaa riippumattomalle valvonnalle ja 60 prosenttia toivoo, että teknologiayhtiöt suojelisivat kansalaisia paremmin verkkotiedustelua vastaan

Kyselyyn vastasi 13 000 ihmistä muun muassa Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa, Ranskassa ja Saksassa. Suomi ei ollut mukana kyselyssä.

Amnesty muistuttaa, että hyvin harvassa maassa on tällä hetkellä lainsäädäntöä, joka suojelisi ihmisten yksityisyyttä verkkotiedustelua vastaan. Suomessa työryhmä ehdotti tammikuussa lakiuudistusta, joka takaisi laajat verkkovalvontavaltuudet puolustusvoimille ja suojelupoliisille. Amnesty vastustaa ehdotusta.

"On mahdollista, että ehdotetun laajuinen ja epämääräisesti kohdennettu verkkovalvonta olisi kansainvälisen oikeuden vastaista yksityisyyden suojan loukkaamista. Myöskään mahdollinen perustuslain muuttaminen ei välttämättä tekisi laajasta valvonnasta oikeutettua", toteaa järjestön oikeudellinen asiantuntija Tiina Valonen.

Edward Snowden ja NSA informaatioteknologiainternetviestintäpolitiikka Amnesty International

Lue myös

Chelsea Manningin vapautuksen toivotaan poikivan uusia armahduksia

Presidentti Barack Obama lyhensi tuntuvasti tietovuotajan tuomiota, mikä on herättänyt toiveita myös Edward Snowdenin ja muiden tietovuotajien puolesta.

Ihmisoikeudet ja verkkovalvonta – tuoreessa raportissa tärkeitä linjauksia myös Suomelle

Ihmisten suojaaminen turvallisuusuhilta on tärkeää, mutta vähintään yhtä tärkeää on, ettei suojaamisessa mennä ojasta allikkoon, kirjoittaa Juha Lavapuro.

Ison-Britannian hallitus vakoillut Amnestya

Tuomioistuin teki aiemmin kesäkuussa virheen ja nimesi väärän järjestön vakoilun kohteeksi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen värjää toisen naisen tukkaa

Brasiliassa ihonväri on politiikkaa, mutta elokuvaohjaaja Tai Linhares ei tiedä, onko hän musta vai valkoinen

Tai Linharesin syntymätodistuksessa lukee ”valkoinen”, mutta hän on jotain muutakin. ”En ole osa sitä etuoikeutettua kulttuurista ja sosiaalista valkoisuutta, jonka osaksi pääsee, jos syntyy ihonväriltään valkoisena, oikeanlaisten hiusten kanssa”, hän sanoo. Linharesin lyhytelokuva käsittelee identiteetin etsintää mustan ja valkoisen välimaastossa.
Kansainvälisen tuomioistuimen rakennus Haagissa Hollannissa

Gambia vei Myanmarin kansainväliseen oikeuteen rohingyojen kansanmurhasta

Vastikään diktatuurista päässyt Gambia syyttää Myanmaria rohingyojen kansanmurhasta. Kansainvälisellä tuomioistuimella ei ole valtuuksia valvoa päätöksensä toteuttamista, mutta tuomio tahraisi Myanmarin kansainvälistä mainetta.
Vauva, nainen ja mies

Terveys- ja lapsijärjestöt: Keuhkokuumetta pitää torjua ponnekkaammin – Tappaa enemmän lapsia malaria ja ripuli yhteensä

Keuhkokuumetta voi torjua rokotteella ja hoitaa antibiooteilla, mutta käytännössä monet lapset jäävät ilman hoitoa. Järjestöjen vetoomuksen mukaan myöskään taudin tutkimustyötä ei rahoiteta riittävästi.
Nainen ja poika istuvat maassa, etualalla ruoka-annoksia.

Alkuperäiskansojen ruokakulttuuri on hyvä keino taistella ilmastokriisiä vastaan – Intian Meghalayassa villiruoka on arvossaan

Intian alkuperäiskansojen ruokaulttuurissa maata ja ruokakasveja hyödynnetään monipuolisesti aina villikasveja myöden. Ruokakulttuuria yritetään elvyttää nyt muun muassa Äiti Maa -maalaismarkkinoiden avulla.