Uutiset Edward Snowden ja NSA

Chelsea Manningin vapautuksen toivotaan poikivan uusia armahduksia

Presidentti Barack Obama lyhensi tuntuvasti tietovuotajan tuomiota, mikä on herättänyt toiveita myös Edward Snowdenin ja muiden tietovuotajien puolesta.
(Kuva: Daily Chalkupy / Flickr.com / CC BY-SA 2.0)

Ihmisoikeustoimijat iloitsevat Yhdysvaltain väistyvän presidentin Barack Obaman tämänviikkoisesta päätöksestä lyhentää tietovuotaja Chelsea Manningin tuomiota. Ne toivovat, että sama käytäntö ulotetaan maailman muihinkin tietovuotajiin, joista monen tilanne on epävarma.

Manning tuomittiin vuonna 2013 35 vuodeksi vankeuteen, koska hän vuosi Wikileaks-sivustolle tietoja Yhdysvaltain asevoimien tekemistä ihmisoikeusloukkauksista. Oikeudenkäyntiä on pidetty epäreiluna, ja lisäksi tuomio oli pidempi kuin vaikkapa sotarikoksiin syyllistyneiden sotilaiden tuomiot. Transsukupuolinen Manning joutuu istumaan tuomiotaan miesten vankilassa.

"Presidentti Obama toimi oikein lieventäessään Manningin tuomiota, vaikka hänen olisikin pitänyt tehdä se jo paljon aikaisemmin. On kohtuutonta, että ihmisoikeusloukkauksia paljastanut Manning itse on kärsinyt vuosia epäinhimillisestä kohtelusta vankeudessa eikä hänen paljastamiinsa rikoksiin syyllistyneitä ole tuotu vieläkään oikeuden eteen", toteaa ihmisoikeusjärjsetö Amnesty Internationalinn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Mikko Aarnio.

Nyt ihmisoikeusjärjestöt toivovat, että Manningin kohtalo johtaisi myös tietovuotaja Edward Snowdenin tuomion perumiseen. YK:n riippumattoman asiantuntijan Alfred de Zayasin mukaan valtioiden pitäisi lopettaa myös Julian Assangen, Luxleaks-vuotajien Antoine Deltourin ja Raphael Halet'n sekä israelilaisen verokorruptiopaljastaja Rafi Rotemin ahdistelu. Hän muistutti, että tietovuotajat ovat keskeisiä ilmaisunvapauden puolustajia, joita pitäisi suojella eikä vainota.

"Salailun kulttuuri on myös rankaisemattomuuden kulttuuria", de Zayas sanoi.

Manningin on määrä vapautua toukokuussa.

Edward Snowden ja NSA informaatioteknologiasananvapausaktivismilakioikeus ja rikos Yhdysvallat Amnesty International

Lue myös

Ihmisoikeudet ja verkkovalvonta – tuoreessa raportissa tärkeitä linjauksia myös Suomelle

Ihmisten suojaaminen turvallisuusuhilta on tärkeää, mutta vähintään yhtä tärkeää on, ettei suojaamisessa mennä ojasta allikkoon, kirjoittaa Juha Lavapuro.

Ison-Britannian hallitus vakoillut Amnestya

Tuomioistuin teki aiemmin kesäkuussa virheen ja nimesi väärän järjestön vakoilun kohteeksi.

Kysely: Enemmistö vastustaa verkkourkintaa

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin 13 maata kattavan kyselyn mukaan suurin osa ihmisistä suhtautuu kriittisesti verkko- ja puhelintietojen urkintaan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen värjää toisen naisen tukkaa

Brasiliassa ihonväri on politiikkaa, mutta elokuvaohjaaja Tai Linhares ei tiedä, onko hän musta vai valkoinen

Tai Linharesin syntymätodistuksessa lukee ”valkoinen”, mutta hän on jotain muutakin. ”En ole osa sitä etuoikeutettua kulttuurista ja sosiaalista valkoisuutta, jonka osaksi pääsee, jos syntyy ihonväriltään valkoisena, oikeanlaisten hiusten kanssa”, hän sanoo. Linharesin lyhytelokuva käsittelee identiteetin etsintää mustan ja valkoisen välimaastossa.
Kansainvälisen tuomioistuimen rakennus Haagissa Hollannissa

Gambia vei Myanmarin kansainväliseen oikeuteen rohingyojen kansanmurhasta

Vastikään diktatuurista päässyt Gambia syyttää Myanmaria rohingyojen kansanmurhasta. Kansainvälisellä tuomioistuimella ei ole valtuuksia valvoa päätöksensä toteuttamista, mutta tuomio tahraisi Myanmarin kansainvälistä mainetta.
Vauva, nainen ja mies

Terveys- ja lapsijärjestöt: Keuhkokuumetta pitää torjua ponnekkaammin – Tappaa enemmän lapsia malaria ja ripuli yhteensä

Keuhkokuumetta voi torjua rokotteella ja hoitaa antibiooteilla, mutta käytännössä monet lapset jäävät ilman hoitoa. Järjestöjen vetoomuksen mukaan myöskään taudin tutkimustyötä ei rahoiteta riittävästi.
Nainen ja poika istuvat maassa, etualalla ruoka-annoksia.

Alkuperäiskansojen ruokakulttuuri on hyvä keino taistella ilmastokriisiä vastaan – Intian Meghalayassa villiruoka on arvossaan

Intian alkuperäiskansojen ruokaulttuurissa maata ja ruokakasveja hyödynnetään monipuolisesti aina villikasveja myöden. Ruokakulttuuria yritetään elvyttää nyt muun muassa Äiti Maa -maalaismarkkinoiden avulla.