Kuuba syyttää oppositiojohtajaa murhayrityksestä – Silminnäkijät: poliisi hyppäsi auton eteen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kuuba syyttää oppositiojohtajaa murhayrityksestä – Silminnäkijät: poliisi hyppäsi auton eteen

Kuuba on vanginnut oppositioryhmä UNPACUn johtajan José Daniel Ferrer Garcían ja pitää tätä eristyksissä. Ferrer García on pidätetty useita kertoja aiemminkin, nyt häntä syytetään siviilipoliisin murhayrityksestä.

Katunäkymä Havannassa

Kuuba on Amerikkojen ainoa maa, joka on kieltänyt ihmisoikeusjärjestöiltä pääsyn maahan. Kuva Havannasta. Kuva: Pedro Szekely / CC BY-SA 2.0.

Kuuba vangitsi reilu viikko sitten perjantaina oppositiojohtaja José Daniel Ferrer Garcían ja on pitänyt tätä eristyksissä siitä lähtien.

Ferrer García ja tämän kollega Ebert Hidalgo Cruz pidätettiin heidän jouduttuaan liikenneonnettomuuteen, jossa osapuolena oli siviiliasuinen turvallisuuspoliisi.

Hidalgo Cruz vapautettiin sunnuntaina, mutta Ferrer Garcíaa syytetään poliisiviranomaisen murhayrityksestä. Silminnäkijöiden mukaan poliisi oli hypännyt auton eteen tarkoituksenaan pysäyttää se ja selvisi onnettomuudesta loukkaantumatta, uutisoi muun muassa Diario Las Américas. Ferrer Garcían tukijat pitävät syytettä tekaistuna.

Ferrer García johtaa Unión Patriótica de Cubaa (UNPACU), joka on yksi Kuuban suurimmista epävirallisista oppositioryhmistä. Hänet vangittiin vuonna 2003 toisinajattelijoiden massiivisissa pidätyksissä ja vapautettiin vuonna 2011. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan häntä on sen jälkeen uhkailtu ja hänet on pidätetty useita kertoja.

Amnesty vaatii Ferrer Garcíalle oikeutta tavata perheenjäseniään ja asianajajaa.

Kuuba pitää vangittuna ja vierailukiellossa toistakin demokratia-aktivistia, Eduardo Cardet Concepciónia, joka johtaa oppositioryhmä Movimiento Cristiano Liberaciónia. Cardet Concepción vangittiin vuoden 2016 lopulla tämän kritisoitua Kuuban edesmennyttä presidenttiä ja vallankumousjohtajaa Fidel Castroa.

Amnestyn mukaan Kuubassa oli huhtikuussa yksitoista mielipidevankia.

Kuuba on YK:n ihmisoikeusneuvoston jäsen vuoteen 2019 asti, mutta se ei ole ratifioinut keskeisiä kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia. Kuuba on Amerikkojen ainoa maa, joka kieltää ihmisoikeusjärjestöiltä pääsyn maahan.

Lisää uusi kommentti