Uutiset Ihmisoikeudet

Kuuba syyttää oppositiojohtajaa murhayrityksestä – Silminnäkijät: poliisi hyppäsi auton eteen

Kuuba on vanginnut oppositioryhmä UNPACUn johtajan José Daniel Ferrer Garcían ja pitää tätä eristyksissä. Ferrer García on pidätetty useita kertoja aiemminkin, nyt häntä syytetään siviilipoliisin murhayrityksestä.
Katunäkymä Havannassa
Kuuba on Amerikkojen ainoa maa, joka on kieltänyt ihmisoikeusjärjestöiltä pääsyn maahan. Kuva Havannasta. (Kuva: Pedro Szekely / CC BY-SA 2.0)

Kuuba vangitsi reilu viikko sitten perjantaina oppositiojohtaja José Daniel Ferrer Garcían ja on pitänyt tätä eristyksissä siitä lähtien.

Ferrer García ja tämän kollega Ebert Hidalgo Cruz pidätettiin heidän jouduttuaan liikenneonnettomuuteen, jossa osapuolena oli siviiliasuinen turvallisuuspoliisi.

Hidalgo Cruz vapautettiin sunnuntaina, mutta Ferrer Garcíaa syytetään poliisiviranomaisen murhayrityksestä. Silminnäkijöiden mukaan poliisi oli hypännyt auton eteen tarkoituksenaan pysäyttää se ja selvisi onnettomuudesta loukkaantumatta, uutisoi muun muassa Diario Las Américas. Ferrer Garcían tukijat pitävät syytettä tekaistuna.

Ferrer García johtaa Unión Patriótica de Cubaa (UNPACU), joka on yksi Kuuban suurimmista epävirallisista oppositioryhmistä. Hänet vangittiin vuonna 2003 toisinajattelijoiden massiivisissa pidätyksissä ja vapautettiin vuonna 2011. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan häntä on sen jälkeen uhkailtu ja hänet on pidätetty useita kertoja.

Amnesty vaatii Ferrer Garcíalle oikeutta tavata perheenjäseniään ja asianajajaa.

Kuuba pitää vangittuna ja vierailukiellossa toistakin demokratia-aktivistia, Eduardo Cardet Concepciónia, joka johtaa oppositioryhmä Movimiento Cristiano Liberaciónia. Cardet Concepción vangittiin vuoden 2016 lopulla tämän kritisoitua Kuuban edesmennyttä presidenttiä ja vallankumousjohtajaa Fidel Castroa.

Amnestyn mukaan Kuubassa oli huhtikuussa yksitoista mielipidevankia.

Kuuba on YK:n ihmisoikeusneuvoston jäsen vuoteen 2019 asti, mutta se ei ole ratifioinut keskeisiä kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia. Kuuba on Amerikkojen ainoa maa, joka kieltää ihmisoikeusjärjestöiltä pääsyn maahan.

Ihmisoikeudet ihmisoikeudetkansalaisoikeudetsananvapauspolitiikkademokratialakioikeus ja rikos Kuuba

Lue myös

Vanhanaikainen tykki merenrannassa.

Ruotsalaisten ja suomalaisten osuus orjakaupan historiassa on lakaistu maton alle – ”Emme ehkä olleet suurimpia syyllisiä, mutta emme myöskään sivullisia”, sanovat suomalaistutkijat

Tutkija-dokumentaristi Jouko Aaltosen ja dosentti Seppo Sivosen kirja kertoo muun muassa Ruotsin omistamasta karibialaisesta Saint-Barthélemyn saaresta, josta tuli orjakaupan keskus. Vielä nykyäänkin asian vähättely on Ruotsissa yleistä, ja saareen suhtaudutaan jopa nostalgisesti, sanoo Aaltonen.
Mielenosoittajia kuvien ja kylttien kera

Raportti: Yritysten ihmisoikeusloukkauksia vastustavat aktivistit yhä useammin hyökkäysten kohteena

Kansainvälinen Business & Human Rights Resource Centre -järjestö on listannut viidessä vuodessa yli 2 000 ihmisoikeuspuolustajiin kohdistunutta hyökkäystä. Taustalla on sen mukaan usein ajattelu, joka asettaa taloudelliset hyödyt ympäristön ja ihmisoikeuksien suojelun edelle.
Intian pääministeri Narendra Modi Global Business Forumin puhujanpöntössä

Itsevaltaisten johtajien kovat otteet eivät ole enää yksittäistapauksia – Ihmisoikeusjärjestelmän heikkeneminen huolettaa järjestöjä ympäri maailman

Ihmisoikeusjärjestöjen kansainvälisen kattojärjestön FIDH:n kongressissa nousi esiin muun muassa Filippiinien ero kansainvälisestä rikostuomioistuimesta sekä Intian demokratian heikentyminen. Taipeissa järjestettyyn kokoukseen osallistuneen Ihmisoikeusliiton pääsihteerin Kaari Mattilan mukaan ihmisoikeuksia suojeleva kansainväliset rakenteet ovat nyt koetuksella.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.
YK:n ydinaseet kieltävä sopimus kirjoituspöydällä

Ulkoministeri sanoi sen minkä voi, mutta vesittikö se rauhanliikkeen tavoitteet?

Niin vihreät, sdp kuin vasemmistoliittokin kannattivat muutama vuosi sitten liittymistä ydinaseet kieltävään sopimukseen. Sitten puolueet pääsivät hallitukseen ja tavoite ajettiin kauas horisonttiin. Rauhanliikkeen pitää vaatia päättäjiltä sanoja ja vahtia tekoja, kirjoitttaa rauhanjärjestö Sadankomitean hallitukseen kuuluva Jarmo Pykälä.
Hengityssuojaimella suojautunut nainen ompelukoneen ääressä.

”25 vuotta taaksepäin 25 viikossa” – Korona on pysäyttänyt edistyksen monissa kehitystavoitteissa, kertoo Gates-säätiön raportti

Maailman pitäisi poistaa äärimmäinen köyhyys vuoteen 2030 mennessä, mutta sen sijaan se on koronapandemian seurauksena kasvanut jo seitsemän prosenttia.