Kulttuurin monet kasvot kohtasivat Gumnäsissä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kulttuurin monet kasvot kohtasivat Gumnäsissä

Faces-festivaali järjestettiin viikonloppuna Raaseporin Gumnäsissä. Hyväntuulinen koko perheen tapahtuma houkutteli luonnon helmaan kuutisen tuhatta kävijää nauttimaan monikulttuurisesta ohjelmasta.

Etnofestivaali Faces muutti tänä kesänä Gumnäsin rannikkomaisemaan mustikanvarpujen keskelle. Maanläheinen
musiikki toimikin loistavasti uudessa miljöössä, ja festarivieraat viihtyivät vaihtelevasta säästä huolimatta. Vanhaa tapahtumapaikkaa, Billnäsin ruukkimiljöötä, ei tullut ikävä.

”Täällä ihmiset kokevat olevansa osa maailmaa ja luontoa toisella tavalla”, iloitsee festivaalijohtaja Börje Mattson.

Facesissa ylistettiin monikulttuurisuutta ja kulttuurien kohtaamisen riemua. ”We shall overcome” -teema syntyi vastalauseena viimeaikaiselle maahanmuuttokriittiselle keskustelulle. Festivaalin ohjelmaa laadittaessa oli muistettu, että kohtaamisessa on aina kaksi osapuolta: myös suomalainen ja suomenruotsalainen kulttuuri olivat hyvin esillä.

 

 

Rasisminvastaisuus kantavana teemana

Rasisminvastaisuus näkyi festivaaleilla muun muassa järjestöjen esittelykojuilla. Susanna Hulkkonen Amnestystä kannusti ihmisiä osallistumaan romanien syrjinnän vastaiseen kampanjaan.

”Kampanjamme kiinnostaa varmasti täällä, esimerkiksi kampanjoidessamme Helsingissä Kolmen sepän patsaalla saimme aika erilaista palautetta. Ihmiset ovat täällä hyvin vastaanottavaisia”, Hulkkonen kertoo.

”Vaikka täällä ihmiset ovat keskimäärin suvaitsevaisia, voi ihmisillä olla silti ennakkoluuloja romaneita kohtaan. Ei tämä turhalta työltä tunnu”, hän naurahtaa.
 

Kaikilla tähänastisilla Faces-festareilla mukana ollut Toni oli tullut tänä vuonna paikalle tyttärensä Aadan, 4, kanssa. Lauantai-iltapäivään mennessä Aada oli ehtinyt jo askarrella Small Faces -lastenalueen teltassa, ja suunnitteilla oli vielä osallistua sirkuskouluun.

”Minusta rasisminvastaisuus ei ole näkynyt täällä sen enempää kuin aikaisempinakaan vuosina”, Toni toteaa. ” Tämähän on aina ollut hyvin antirasistinen tapahtuma.”

 

 

"Myös omaa kulttuuriaan pitää arvostaa"

Faces piti tänäkin vuonna sisällään musiikin lisäksi paljon muuta. Natha-joogakoulu järjesti festarikävijöille joogaa ja erilaisia meditaatioworkshopeja, joista etenkin spiraalimeditaatio tuntui herättävän etukäteen kiinnostusta. Syytä tähän oli epäilemättä tilaisuuden mainoksella, jossa esiintyi siniristilippua heiluttava elovenatyyppinen Suomi-neito.

”Kansallisuuksilla on kollektiivinen tietoisuus”, sanoo Cristian Hallivuori Natha ry:stä. ”Suomalainen syntyperä antaa yhteyden Suomen luontoon, ja ryhmässä meditoidessa iso ihmismäärä mahdollistaa paremman yhteyden energiavirtoihin.”

Spiraalimeditaatiossa ryhmä ihmisiä seisoo käsi kädessä astrologisten merkkien mukaan järjestetyssä spiraalimuodostelmassa musiikin soidessa. Natha ry. on jo muutaman vuoden ajan järjestänyt meditaatioita, joissa herätellään Suomen Kansansielua muun muassa Sibeliuksen ja Järnefeltin tahtiin.

Monet osallistuneet kokivat meditaation vaikuttavaksi, mutta tapahtuman nationalistinen luonne herätti myös epäilyksiä ja moni ihmetteli, mitä tällainen tekee Facesissa.

 


”Tämä ei ole ristiriidassa monikulttuurisuuden arvostamisen kanssa”, väittää Hallivuori. ”Toki muiden kulttuureja tulee arvostaa,mutta myös omaansa. Meditaatiossa kyse on johonkin ryhmään kuulumisesta, mistä saa voimaa.”

 

 

Festivaaliorganisaatio taloudellisissa vaikeuksissa

Facesin musiikillinen anti oli monenkirjavaa. Lauantaina Yona yhtyeineen veti ravintolan niin täyteen väkeä, että monet joutuivat nauttimaan pelkästä äänielämyksestä rakennuksen ulkopuolella. Samaan aikaan rantalavalla ruotsalainen Fristad ihastutti yleisöä saksofonilla höystetyllä taiderokillaan, ja illan pimetessä yleisön tanssijalka sai vipattaa Posteljoonan ja Poutatorven reggaesoundien tahtiin.

Faces on ollut viime aikoina taloudellisissa vaikeuksissa, ja tapahtuman järjestäminen ensi

vuonna on vaakalaudalla. Festivaalijohtaja Börje Mattsonin mukaan organisaatio etsii nyt rahoittajia ja sponsoreita, jotta jo perinteikkään festivaalin jatko saataisiin turvattua. 

 

Festivaalikansaa eivät murheet tuntuneet painavan, ja väki jaksoi juhlia koko viikonlopun satunnaisista sadekuuroista, sunnuntain vastaisen yön tymäkästä ukkospuuskasta ja rannikkoseutuja koko kesän kiusanneista aggressiivisista ampiaisista huolimatta. Vielä viimeisenä sunnuntaina soittovuoron saanut pietarilainen Markscheider Kunst sai ihmismassat hytkymään rennon ska-poljennon mukana. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia