Kristittyjen kiirastuli pahenee Pakistanissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kristittyjen kiirastuli pahenee Pakistanissa

Moni kristitty on Pakistanissa lähes yhtä huonossa asemassa kuin Intian kastittomat.

(IPS) -- Pakistanissa moni muslimi pitää kristittyjä saastaisina, koska he tekevät pääasiassa siivoustöitä. Koulutus on avannut nuorille kristityille muitakin ammatteja, mutta syyskuun tuhoisa pommihyökkäys pelästytti heidätkin.

"Kukaan ei halua kätellä kristittyä", Peshawarissa räätälinä toimiva Rafiq Maseeh kertoo. Hän sanoo joidenkin muslimiasiakkaidensa välttelevän jopa puhekontaktia.

Maseeh vertaa kristittyjen asemaa Pakistanissa Intian pohjasakkana pidettyihin kastittomiin. Pakistanin kristittyjä on kolmisen miljoonaa eli noin 1,5 prosenttia väestöstä. Pohjoisen Khyber Pakhtunkhwan maakunnan pääkaupungissa Peshawarissa asuu noin 100 000 kristittyä. Maseehin mukaan alueen kristityt ovat keskittyneet sinne, koska maaseudulla heitä vainotaan enemmän.

Slummien köyhiä

Peshawarin kristityistä moni on köyhä slummiasukas.

"Kymmenhenkinen perheeni elää kahden huoneen savitiilitalossa", yliopiston siivooja Javid Pyara kertoo.

Kristittyjä syytetään Pakistanissa usein länsimaiden kätyreiksi. Jos islamia vastaan hyökätään jollain maailmankolkalla, kristityt joutuvat täällä kärsimään seurauksista, asianajaja Shamshad Khan kertoo.

Viime vuonna kristittyjen kirkko poltettiin lähellä Mardania, kun amerikkalaisen elokuvan epäiltiin pilkkaavan islamia.

Pakistanin perustuslaki kieltää kristityiltä presidentin ja pääministerin virat. Heille on varattu prosentti parlamenttipaikoista.

Koulutuksella eteenpäin

"Kristityt nuoret ovat ryhtyneet opiskelemaan päästäkseen eteenpäin. Siivous ei heitä houkuttele", valtion virastoa siivoava 60-vuotias Bhuta Maseeh sanoo.

Tiedon vahvistaa hänen poikansa Akram, joka löysi yliopiston jälkeen töitä pankista. "Moni ystävänikin on saanut hyvän työpaikan opintojensa ansiosta", hän kertoo.

Mukhtiar Maseeh, siivoojan poika hänkin, opiskelee yliopistossa.

"Meillä on muslimiystäviä. Syömme ja keskustelemme yhdessä ja kunnioitamme toisiamme", hän kertoo.

Kristityt tytöt valitsevat usein hoitoalan, koska se ei vedä muslimeja. Heistä tulee myös opettajia yksityisiin ja valtion kouluihin.

Isku säikäytti

Nuorten usko tulevaisuuteen romahti 22. syyskuuta, kun kristittyjen kirkkoon Peshawarissa tehtiin tuhoisa itsemurhaisku. Siinä kuoli 85 ja loukkaantui 140 ihmistä. Kaupungin kristityt elävät nyt pelossa.

"Meillä ei ole mitään suojaa. Terroristit ovat suunnanneet aseensa meihin", sanoo iskussa haavoittunut Jamil Maseeh, 29.

Huoli kalvaa myös osaa muslimeista. Islaminoppinut Muhammad Karim sanoo, että hyökkäyksellä haluttiin syventää juopaa uskontoryhmien välillä.

"Meidän pitäisi olla kiitollisia kristityille, jotka siivoavat meidän sairaalamme, toimistomme ja kauppamme. Islam kehottaa elämään rauhassa toisuskoisten kanssa", hän jatkaa.

Politiikan tutkija Sawar Shah arvioi, että hyökkäyksellä kirkkoon haluttiin herättää kansainvälistä huomiota samaan aikaan, kun Pakistanin hallitus on päättänyt ryhtyä vuoropuheluun islamistisen Talebanin kanssa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia