Köyhyyssyrjinnän pitäisi olla laitonta samalla tavoin kuin rasismin ja seksismin, sanoo YK-asiantuntija | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Köyhyyssyrjinnän pitäisi olla laitonta samalla tavoin kuin rasismin ja seksismin, sanoo YK-asiantuntija

”On vaarallinen uskomus, että köyhyydessä elävät ovat itse vastuussa olosuhteissaan ja siksi yhteiskunnallisesti jotenkin alemmassa asemassa”, sanoo YK:n köyhyysraportoijan Olivier de Schutter.

Mies puolilähikuvassa.

Olivier De Schutter aiemmassa tehtävässään YK:n oikeus ruokaan -erityisraportoijana. Kuva: Jean-Marc Ferré / UN Photo, UN Geneva / CC BY-NC-ND 2.0.

Kielteiset asenteet ja käytös köyhyydessä eläviä ihmisiä kohtaan ovat yhtä syvään juurtunut, toksinen ja haitallinen ilmiö kuin rasismi, seksismi ja muut syrjinnän muodot. Siksi köyhyyssyrjintään pitäisi suhtautua samalla tavoin kaikkeen muuhunkin syrjintään, sanoo YK:n köyhyys- ja ihmisoikeusraportoija Olivier de Schutter

”Ihmisiä stereotypisoidaan ja syrjitään vain siksi, että he ovat köyhiä. Tämä on suoraan sanottuna sairasta ja tahra yhteiskunnassamme”, hän sanoi YK: yleiskokoukselle lokakuun lopussa. 

De Schutter kutsuu köyhyyssyrjintää englanninkielisellä termillä povertyism. Hänen esittelemänsä koosteraportin (pdf) mukaan köyhyyssyrjinnästä on tullut yleistä sekä julkisissa että yksityisissä instituutioissa, paljolti sen takia, että päätäntävaltaa käyttävät yleensä ne, jotka ovat taustaltaan korkeatuloisia.

Esimerkiksi matalan tulotason perheet eivät välttämättä pääse kaikkiin kouluihin ja vuokranantajat eivät välttämättä vuokraa asuntoja sosiaalisia tulonsiirtoja saaville. Jopa tuomarien on havaittu antavan kovempia tuomioita köyhiin liittyvien stereotypioiden takia, raportissa sanotaan. Moni kokee ennakkoluuloja sosiaalipalveluissa ja jättää sen takia tuet hakematta.

”On vaarallinen uskomus, että köyhyydessä elävät ovat itse vastuussa olosuhteissaan ja siksi yhteiskunnallisesti jotenkin alemmassa asemassa. Uskomuksella on tiukka ote yhteiskunnasta, eikä se häviä itsestään”, Schutter totesi.

Hänen mukaansa hallitusten pitäisi arvioida välittömästi uudelleen syrjinnän vastainen lainsäädäntönsä. 

”On korkea aika, että laki kieltää myös sosiaalis-taloudelliseen asemaan perustuvan syrjinnän, kuten monissa maissa on jo tehty rodun, sukupuolen, iän tai vammaisuuden perusteella”, hän totesi.

YK:n erityisraportoijat ovat riippumattomia, palkattomia ihmisoikeusasiantuntijoita, jotka raportoivat tietystä teemasta tai maasta. Schutter nimitettiin tehtäväänsä vuonna 2020.

Kommentit

Lähettänyt kari vitie (ei varmistettu) 10.11.2022 - 13:15

Missä laissa rasismi ja seksismi ovat määritelty laittomiksi eli tarkoittanee rikoksiksi?

Lähettänyt Teija Laakso 11.11.2022 - 07:47

Esimerkiksi työsyrjintä sukupuolen ja etnisen taustan perusteella on rikos.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia