Köyhyyden puolitus utopiaa Zimbabwelle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Köyhyyden puolitus utopiaa Zimbabwelle

Paheneva kurjuus hautaa YK:n vuosituhattavoitteet Zimbabwessa niin koulutuksen, köyhyyden kuin terveydenhuollonkin osalta. Maa on käytännössä konkurssissa, ja ihmisten elinolot vaikeutuvat jatkuvasti. "Olemme täysin hukassa”, zimbabwelainen opettaja Maxwell Tambarare sanoo.

Paheneva kurjuus hautaa YK:n vuosituhattavoitteet Zimbabwessa niin koulutuksen, köyhyyden kuin terveydenhuollonkin osalta. Maa on käytännössä konkurssissa, ja ihmisten elinolot vaikeutuvat jatkuvasti. "Olemme täysin hukassa”, zimbabwelainen opettaja Maxwell Tambarare sanoo.

”Ei kannata puhua köyhyyden puolittamisesta, kun maamme on menossa päivänvastaiseen suuntaan. Olemme täysin hukassa”, zimbabwelainen opettaja Maxwell Tambarare sanoo.

Zimbabwen keskuspankin johtaja vahvisti arvion helmikuun lopussa kuvaamalla maansa tilaa vararikoksi.

Maailman köyhien elinoloja helpottamaan tarkoitetut vuosituhannen kehitystavoitteet hyväksyttiin YK:ssa vuonna 2000. Ne on määrä toteuttaa vuoteen 2015 mennessä, mutta Zimbabwelta se tuskin onnistuu.

Inflaatio laukkaa 1 600 prosentin vuosivauhtia, ja 80 prosentin työttömyysaste on kaikkien aikojen ennätys.

Moni yrittää yhä pysyä hengissä laittoman kaupustelun avulla, vaikka hallitus jyräsi pari vuotta sitten nurin kauppiaiden kojuja ja slummiasumuksia eri puolilla maata.

Pahamaineinen kampanja tunnetaan nimellä Operaatio Murambatsvina, ja sen uhreiksi arvioidaan joutuneen 2,4 miljoonaa ihmistä. Zimbabwessa on 13 miljoonaa asukasta.

Lupaukset entistä ehommista myyntipaikoista ja taloista ovat lunastamatta. ”Jos hallitus aikoo vakavissaan toteuttaa vuosituhattavoitteet, sen pitää korjata Opraatio Murambatsvinan aiheuttamat tuhot”, yliopistosta työttömäksi valmistunut Amosa Muzamani sanoo.

Terveydenhuollolle asetettu tavoite näyttää sekin ylivoimaiselta Zimbabwelle. Alle viisivuotiaiden lasten kuolleisuus pitäisi pudottaa nykyisestä 129:stä 42:een tuhatta elävänä syntynyttä kohti.

Äitiyskuolleisuus pitäisi myös saada aisoihin, mutta Zimbabwessa se on noussut kymmenen viime vuoden ajan, YK:n lastenrahasto Unicef raportoi.

”Tilanne on vaikea, koska hoitomaksut ovat liian kalliita myös valtion sairaaloissa”, raskaana oleva hararelainen Alice Makanga valittaa.

Terveysministeri David Parirenyatwa on luvannut odottaville äideille ja pikkulapsille ilmaiset terveyspalvelut. Kustannusten nousuun vetoavat sairaalat jatkavat kuitenkin maksujen perimistä.

Aidsiin kuolee noin 168 000 zimbabwelaista vuodessa. Valtaosa arviolta 300 000 tarvitsijasta jää ilman hi-virusta hillitseviä antiretroviraalisia yhdistelmälääkkeitä.

”Olen käynyt aids-testissä, mutta en saa lääkkeitä, vaikka niitä lupaillaan koko ajan radiossa”, Chiredzin alueella asuva Paul Mandi kertoo. Hallitus on luvannut tarvitseville yhdistelmälääkkeet tämän vuoden loppuun mennessä.

Kaikkien lasten saaminen peruskouluun jää myös haaveeksi Zimbabwelta, jonka talouskriisi ajaa joukoittain lapsia keskeyttämään peruskoulun. Vanhemmilla ei ole varaa alati kohoaviin koulumaksuihin.

Samalla tyttöjen ja poikien eriarvoisuus korostuu. ”Ostan ruokaa mitättömillä tuloillani, mutta tingin muusta kouluttaakseni poikani. Se on listan kärjessä”, Zakan alueella asuva Simbarashe Moyo tunnustaa.

”Minä en käy enää koulua. Vanhemmat sanoivat, että se on liian kallista. Menen takaisin kouluun, jos he saavat rahaa”, Moyon 8-vuotias tytär Mercy kertoo.

Hallitus on aloittanut ohjelman vaikeassa asemassa olevin lasten koulunkäynnin tukemiseksi, mutta se koskee toistaiseksi vain hiv-positiivisten lapsia.

Vuosituhattavoitteet kannustavat ympäristönsuojeluun, mutta Zimbabwen luonto on entistä kovemmalla koetuksella muun muassa laittoman kaivostoiminnan yleistyessä.

Hallitus on hiljan käynyt maan itäosissa luvatta kultaa ja timantteja etsivien kimppuun.

”Meillä ei ole valinnanvaraa tässä taloudellisessa ahdingossa. Perheet on ruokittava”, Midlandsin maakunnassa kultaa kaivava Marko Phiri tuumii.

Hararessa avustustyötä tekevä Wenceslous Ndlovu pelkää, että maa luisuu kiihtyvää vauhtia kohti vääjäämätöntä katastrofia eikä hallituksella ole keinoja sen estämiseen.

Hallitus puolestaan syyttää länsimaita, jotka kurittavat saartotoimilla Zimbabwen presidenttiä Robert Mugabea ja tämän Zanu-PF-puoluetta.

Paikallisen kansalaisjärjestöjen verkoston edustaja Fambai Ngirande vetoaa kansainväliseen valuuttarahastoon, jotta se mitätöisi Zimbabwen velat.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia