Köyhät naiset globalisaation häviäjiä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Köyhät naiset globalisaation häviäjiä

Tutkimukset todistavat, että globalisaation aiheuttamista yhteiskunnallisista muutoksista kärsivät eniten köyhät naiset. Unifemin tuella järjestöistä ja taloustieteilijöistä koottu verkko kehittää parhaillaan strategiaa, jolla voidaan ottaa huomioon sukupuolinäkökulma kauppasopimuksissa. Tärkeää on myös naisten pääsy informaatio- ja viestintäteknologian pariin, kirjoittaa tuore Akseli-lehti.

UNIFEM pyrkii naisten taloudellisten oikeuksien turvaamiseen

Globalisaation eli maapalloistumisen edetessä taloudelliset reunaehdot muuttuvat. Tämä synnyttää alikehittyneissä maissa uudenlaisia mahdollisuuksia ja myös riskejä eri ihmisryhmille. Globalisaatio on tuonut paikallistuottajille ja yrittäjille mahdollisuuden päästä mukaan teollistuneiden maiden markkinoille.

Mutta monille köyhille, erityisesti naisille, globalisaatio on merkinnyt turvattomuuden ja tasa-arvon puutteen lisääntymistä. Käytännössä tämä tarkoittaa usein toimeentulon pienenemistä, työntekijäoikeuksien menettämistä ja sosiaalisten etuuksien, kuten järjestäytymisoikeuden, menettämistä.

Tutkimuksissa on todettu, että juuri köyhät naiset kärsivät eniten globalisaation aiheuttamista, nopeista yhteiskunnallisista muutoksista – samanaikaisesti hyötyjen kulkeutuessa korkeasti koulutetuille ja rikkaille.

Näiden haasteiden myötä UNIFEM etsii uusia tapoja naisten taloudellisten oikeuksien ja taloudellisen turvallisuuden takaamiseksi. Nämä päämäärät ovat paljon muutakin kuin pelkästään työpaikan löytäminen työttömille naisille. UNIFEM pyrkii muuttamaan kodin, yhteiskunnan ja markkinoiden valtasuhteita niin, että naiset pääsevät osallisiksi kasvaville kansainvälisille markkinoille. Tämä tarkoittaa, että naisilla tulee olla oikeus tuotannolliseen teknologiaan ja että naisia ei suljeta viimeisimpien teknologisten innovaatioiden ulkopuolelle.

UNIFEMin päämäärät naisten taloudellisten oikeuksien turvaamiseksi voidaan tiivistää neljään osaan:

1. Tuoda esille sukupuolen merkitystä makroekonomisessa taustatiedossa ja rakentaa tietotaitoa, jonka avulla valtiot voivat suunnitella toimenpiteitä köyhien naisten näkökulmasta.

2. Edistää institutionaalisia, laillisia ja säännönmukaisia ympäristöjä naisten taloudelliselle omistamiselle ja taata naisten pääsy taloudellisiin resursseihin, kuten maahan, rahalliseen pääomaan ja taata naisten oikeus yksityisomistukseen.

3. Vahvistaa naisten taloudellista tietotaitoa ja oikeuksia yrittäjinä, tuottajina ja kodin yhteydessä työskentelevinä.

4. Tuoda gender-analyysi talouden käytäntöihin ja jakeluun ja gender -vastuullisen budjettianalyysin luominen.

Sukupuolen huomioiva strategia tulossa

UNIFEMin tavoitteita naisten taloudellisen on käytännössä toteutettu eri puolilla maailmaa. UNIFEMin tuella kansalaisjärjestöistä ja feministisistä taloustieteilijöistä koottu verkko kehittää parhaillaan strategiaa, jolla voidaan ottaa huomioon sukupuolinäkökulma paikallisissa kauppasopimuksissa. UNIFEM tukee myös sukupuolinäkökulman valtavirtaistamista köyhyyden vähentämiseen tähtäävässä strategioissa (PRSPs) .

UNIFEMin pyrkimystä vahvistaa uutta sukupuolen huomioivaa lainsäädäntöä ja toimenpiteitä on toteutettu esimerkiksi Thaimaassa, Filippiineillä ja Indonesiassa. Näissä maissa UNIFEM on työskennellyt yhteistyössä kansainvälisen työjärjestön ILO:n kanssa kotona työskentelevien naisten sosiaaliseksi tukemiseksi. Tadzhikistanissa naisten toimimisen kiertävänä kauppiaana estänyt vero poistettiin UNIFEMin projektin tuloksena.

Tärkeänä tekijänä naisten taloudellisen tietotaidon lisäämisessä UNIFEM pitää naisten pääsyä uusimman informaatio- ja viestintäteknologian pariin. Esimerkiksi kahdeksan eri maata yhdistävä WINNER -projekti on tarjonnut koulutusta uusimmassa viestintäteknologiassa naisyrittäjille. Projektin tavoitteena on löytää uusia lisätä heidän mahdollisuuksiaan löytää uusia markkinoita tuotteilleen.

Myös yhteistyön lisääminen eri toimijoiden välillä on tärkeää naisten taloudellisen tietotaidon lisäämisessä. Kiinassa UNIFEM tuki Kiinan naisten yrittäjäjärjestön, makroekonomisen tutkimusinstituutin ja valtion kehityssuunnittelun komission yhteistyötä. Tuloksena Kiinassa perustettiin tutkimus - ja koulutuskeskus naisyrittäjille.

Suomen UNIFEM

Akseli 1/2004

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia