Koulutus voi vähentää katastrofikuolemia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Koulutus voi vähentää katastrofikuolemia

Tuoreen tutkimuksen mukaan koulutus voi olla parempi keino auttaa ihmisiä selviytymään luonnonkatastrofeista kuin vaikkapa patojen rakentaminen.

Ihmisten koulutus voi olla parempi keino vähentää haavoittuvuutta ilmastonmuutoksen vaikutuksille kuin vaikkapa rantavallien tai patojen rakentaminen. Etenkin alueilla, joilla ilmastonmuutoksen vaikutuksia ei vielä tarkkaan tiedetä, koulutus voi vähentää luonnonkatastrofikuolemia, käy ilmi Science-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Itävaltalaisen soveltavan systeemianalyysin tutkimuskeskuksen IIASA:n tutkimuksessa kartoitettiin tietoja 167 maan luonnonkatastrofeista viimeisten 40 vuoden ajalta.

"Tutkimus osoittaa, että koulutus on luonnonkatastrofikuolleisuuden vähentämisessä tärkeämpi asia kuin bruttokansantuote", sanoo yksi tutkimuksen tekijöistä, Raya Muttarak.

Hänen mukaansa koulutus parantaa tietämystä, kykyä ymmärtää ja käsitellä tietoa sekä kykyä havainnoida riskejä. Se parantaa myös epäsuorasti sosiaalis-taloudellista asemaa ja lisää sosiaalista pääomaa. Kaikki mainitut taidot ovat tärkeitä myös katastrofeista selviämisessä, hän muistuttaa.

Tutkijoiden mukaan monet tämähetkiset ilmastonmuutokseen sopeutumista vahvistavat projektit keskittyvät usein kuitenkin maatalouteen ja insinööritieteeseen.

"Myös ne ovat tärkeitä, mutta nykyisen epävarmuuden valossa on järkevää investoida osa rahoista mekanismeihin, jotka auttavat ihmisiä sopeutumaan mihin tahansa muutoksiin", sanoo tutkija Erich Striessnig.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia