Koulu siirtyi maan alle Syyrian Aleppossa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Koulu siirtyi maan alle Syyrian Aleppossa

Opetus antaa muuta ajateltavaa tuhon keskellä eläville lapsille.

(IPS) -- Vaikka talvi ei ole vielä tullut Syyrian Aleppoon, lapset käyvät koulua paksuissa vaatteissa. Opetus tapahtuu kylmissä ja kosteissa kellareissa, jotka antavat edes vähän suojaa hallituksen tynnyripommeilta.

Lääkärit ovat monien muiden tavoin paenneet kaupungista. Kellarissa opiskelevien vanhemmat voivat vain toivoa, etteivät lapset vilustu pahasti. Hoitoa jouduttaisiin hakemaan Turkista, ja reitti sinne on täynnä vaaroja.

Lasten koulumatkaa reunustavat hajalle pommitetut rakennukset. Jäljellä olevat mainokset on peitetty mustalla spraymaalilla muistona islamistisen Isis-järjestön lyhyestä mellastuksesta alueella. Aleppon itäosia hallitsevat Syyrian hallituksen vastustajat onnistuivat häätämään Isisin alkuvuodesta.

Isis pyrkii yhä Aleppoon, ja lähin rintamalinja on Mareassa noin 30 kilometrin päässä idässä. Hallituksen joukot puolestaan yrittävät saartaa Aleppon oppositioalueet kokonaan, mikä vaatii enää muutaman kilometrin etenemisen.

Naiset opettavat

Kellariin kokoontuneista alakoululaisista vain muutama näyttää järkyttyneeltä, monet jaksavat vielä naureskella, ja joukko poikia virittää meluisan laulun.

Kellarin kiviseiniä on yritetty maalata ja piristää koristeilla. Kaikki opettajat ovat naisia ja pukeutuvat peittävään mustaan asuun. Osa verhoaa myös kasvonsa.

Zakra oli tekniikan opiskelija ennen sotaa, mutta opettaa nyt matematiikkaa, englantia ja luonnontiedettä alakoulussa. Hän kertoo saavansa palkkaa noin 40 euroa kuukaudessa.

"Koulu avattiin viime vuonna, mutta se jouduttiin pitämään kiinni lokakuulta heinäkuulle, kun hallitus kiihdytti tynnyripommi-iskujaan", Zakra sanoo. Romulla ja räjähteillä lastatut säiliöt tekevät pahaa jälkeä.

Piilossa pommeilta

Opposition alueella toimii 115 alakoulua, pääasiassa väliaikaistiloissa. 750 koulurakennuksesta on käytössä vain 20, kertoo Aleppon kapinallisalueen kouluviraston johtaja Mahmud al-Qudsi.

Hallituksen joukot eivät ole kaihtaneet iskuja kouluihin ja terveyskeskuksiin, joten niiden sijainnit yritetään salata, hän jatkaa.

Opetusta annetaan nyt pääasiassa 6–13-vuotialle. Lukion päättötutkintoon valmistautuvat joutuvat pänttäämään kotona. Kokeet aiotaan pitää kesä-heinäkuulla ja niiden paikat ilmoitetaan julisteissa sekä Turkissa toimivalla Aleppo tänään -televisiokanavalla.

Turkki, Libya ja Ranska hyväksyvät Syyrian kapinallisalueilla suoritetun päättötutkinnon, mutta Qudsin mukaan Ranskan yliopistoihin otettiin viime vuonna vain viisi opiskelijaa Alepposta.

Assadia vastaan

Opetusohjelma noudattelee paljolti vanhaa, mutta presidentti Bashar al-Assadin sukua ihannoivat osat on poistettu. Uskontotunneilla opetetaan, että "taistelu Assadin hallitusta vastaan on uskonnollinen velvollisuus", Qudsi kertoo.

Hän haluaisi muuttaa opetusohjelmaa vastaamaan kaikkien syyrialaisten toiveita, mutta nykyoloissa se ei onnistu. "Eikä meillä ole rahaa painaa uusia oppikirjoja."

Opettajien palkat kertyvät pääosin lahjoituksista. "Kapinallishallinto pystyy maksamaan heille vain 55 euroa koko vuonna, mutta opettajat iloitsevat siitäkin, koska se osoittaa, että arvostamme heidän työtään."

Qudsi korostaa, että koulut antavat lapsille muuta ajateltavaa ympäröivän tuhon ja kuoleman keskellä ja "ne ovat Syyrian ainoa tie tulevaisuuteen."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia