Kosovon romanien surkea tilanne | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kosovon romanien surkea tilanne

Kosovon romaneille on tarjolla vain hanttihommia, lapset putoavat jo esikoulusta ja sairastuvat lyijymyrkytykseen.

Mittavan työttömyyden vaivaamassa Kosovossa "työt ovat kortilla kaikilla, mutta romaneille tarjolla on vain hanttihommia", kirjoittaa Marja-Leena Kultanen global.fi:ssä. Romaneille on tarjolla vain satunnaisia hanttihommia.

Kultasen haastatteleman The Voice of Roma and Ashkali -järjestön Isak Skenderin mukaan romanit ovat kärsineet erityisen paljon viimeisen kymmenen vuoden aikana. Ennen sotaa Skederin mukaan romanien asema oli nykyistä parempi: "Oli koulutettuja lääkäreitä, kirjailijoita, lakimiehiä".

Vaikea työllisyystilanne ja taloudelinen ahdinko koettelee myös lapsia. Skederin mukaan lapset putoavat köyhyyden takia jopa alakoulusta.

Kosovon hallitukselta romanit saavat toimeentulotukea 70 - 80 euroa kuukaudessa. "Keskipalkka Kosovossa on 150–170 euroa", Kultanen toteaa.

Työttömyys ei myöskään ole ainoa romanien ongelma. Pohjois-Mitrovićassa Trepčan kaivosjätti työllisti aikoinaan tuhansia paikallisia asukkaita. Työpaikat ovat kadonneet, mutta teollisuussaasteiden aiheuttamat lyijymyrkytykset ovat erityinen ongelma romaneille. "Rutiköyhällä väellä ei ole varaa kunnolliseen ravintoon", Kultanen muistuttaa.

”Vaikka saasteongelma koskettaa kaikkia, vain romanilapsia on kuollut lyijymyrkytykseen. Se kertoo heikosta terveydentilastamme”, sanoo Kultasen haastattelema Gušani Skender, joka edustaa alueen romanileirejä hallinnon kanssa asioitaessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia