Koleratapaukset kaksinkertaistuivat viime vuonna – Ilmastonmuutos on yksi syy vaarallisen taudin leviämiseen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Koleratapaukset kaksinkertaistuivat viime vuonna – Ilmastonmuutos on yksi syy vaarallisen taudin leviämiseen

Koleraa havaittiin viime vuonna 44 maassa, ja tapausten määrä näyttää kasvavan myös tänä vuonna, käy ilmi WHO:n tilastoista.

Vettä virtaamassa putkesta.

Kahdella miljardilla ihmisellä ei ole kotonaan turvallista juomavettä. Kuva: Ivan Radic / CC BY 2.0.

Maailman terveysjärjestö (WHO) on jälleen varoittanut koleran yleistymisestä maailmalla. Tuoreiden tilastojen mukaan viime vuonna tapausten määrä yli kaksinkertaistui, ja aiempaa useampi maa raportoi tartunnoista.

Kolera on bakteerin aiheuttama akuutti ripulitauti, joka leviää saastuneen veden ja ruuan välityksellä. Hoitamattomana se voi muuttua tappavaksi tunneissa, ja se on erityisen vaarallinen lapsille. Yhteensä tautiin sairastuu vuosittain 1,3–4 miljoonaa ihmistä, joista 21 000–143 000 kuolee.

Viime vuonna tautia löytyi 44 maasta, sitä edellisenä 35:stä. WHO on erityisen huolissaan siitä, että tautiepidemiat ovat olleet aiempaa laajempia, sillä se vaikeuttaa myös taudin kontrollointia. Viime vuonna seitsemässä maassa, Afganistanissa, Kamerunissa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Malawissa, Nigeriassa, Somaliassa ja Syyriassa oli yli 10 000 tautiepäilyä.

Kolera leviää tavallisesti olosuhteissa, joissa ei ole puhdasta vettä eikä toimivaa viemäröintiä, eli köyhillä alueilla sekä konfliktien ja katastrofien yhteydessä. Myös ilmastonmuutos selittää tapausmäärän kasvua, sillä äärimmäiset sääilmiöt, kuten tulvat, kuivuuskaudet ja syklonit aiheuttavat usein tartuntojen leviämistä.

WHO on varoittanut tänä ja viime vuonna koleran leviämisestä useampaan kertaan. Sen mukaan tapausten määrä on tänäkin vuonna kasvanut, ja 24 maassa on meneillään aktiivinen tautiaalto. Jopa miljardi ihmistä on riskiryhmässä.

Koleraan on olemassa kolme hyväksyttyä rokotetta. Rokotteista on kuitenkin pulaa, ja WHO:n ja muiden terveysjärjestöjen alla toimiva koordinaatioryhmä joutui viime vuonna puolittamaan jaettavien annosten määrän niin, että tällä hetkellä rokotetta annetaan vain yksi annos aiemman kahden annoksen sijasta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia