Kokous: Kauppa on tie kehitykseen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kokous: Kauppa on tie kehitykseen

Kehitysapu ei riitä köyhyyden poistamiseksi, tarvitaan myös kauppaa, painotti Aid for Trade -kokous.

Pelkkä kehitysapu ei riitä, vaan kauppa on tärkein tie kehitykseen, totesivat maailman johtajat maailman kauppajärjestön WTO:n Aid for Trade (AfT) -aloitteen arviointikokouksessa heinäkuussa.

"Apua ei ole tarpeeksi muutokseen. Kauppa on", totesi muun muassa EU:n kehityskomissaari Andris Piebalgs.

Genevessä pidetyssä arviointikokouksessa julkaistun raportin mukaan sen jälkeen, kun AfT-aloite otettiin käyttöön, kauppaan kohdistuvat kehitysapurahat ovat kasvaneet jopa 60 prosentilla. Vuonna 2009 summa oli jo 40 miljardia dollaria, josta noin 37 prosenttia tuli EU:lta.

WTO:n vuonna 2005 lanseeraaman AfT-aloitteen tarkoituksena on lisätä kauppaa tukevan kehitysyhteistyön rahoitusta. Ajatuksena on, että kun kehitysmaiden kauppaa ja infrastruktuuria tuetaan riittävästi, syntyy myös työpaikkoja ja köyhyys vähenee.

Kasvun ihanne kuriin

Lähes samaan aikaan, kun AfT-kokouksessa ylistettiin kaupan merkitystä köyhyyden poistamisessa, Filippiineillä järjestetty Social Watch -yleiskokous kritisoi kaupan ja kasvun ihannointia.

60 eri maan kansalaisjärjestön edustajat totesivat, että kauppaa ja kasvua korostava kehityksen malli on pitkällä tähtäimellä kestämätön, sillä juuri kasvuun panostava talous on aiheuttanut ilmastonmuutokseen ja ympäristön saastumiseen johtaneet kriisit sekä kasvattanut rikkaiden ja köyhien välistä kuilua.

Kokouksen mukaan kauppa on tärkeä osa kehitystä, mutta sen ei tulisi jättää ihmisoikeuskysymyksiä ja demokratian kehittämistä varjoonsa.

Myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon muistutti AfT-kokouksessa, että vaikka AfT-strategia kasvattaa suosiotaan etenkin taloudellisesti tiukkana aikana, ei virallista kehitysapua tulisi kuitenkaan unohtaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia