Uutiset

Kirgisia suunnittelee Venäjän mallin mukaista järjestölakia

Ulkomaista rahoitusta saavien, poliittista toimintaa harjoittavien järjestöjen pitäisi ehdotuksen mukaan rekisteröityä ulkomaisiksi agenteiksi.
(Kuva: Matthias Buehler / cc 2.0)

Kirgisian parlamentissa etenee laki, joka vaatisi ulkomaista rahoitusta ja "poliittista" toimintaa harjoittavia järjestöjä rekisteröitymään ulkomaisiksi agenteiksi. Esitys on herättänyt huolta, sillä se muistuttaa Venäjän vuonna 2012 säätämää agenttilakia, jonka varjolla on käyty useiden järjestöjen kimppuun.

Kirgisian lakiesitys läpäisi ensimmäisen kierroksen parlamentissa viime viikolla. Se vaatii vielä kaksi käsittelykierrosta lisää sekä maan presidentin allekirjoituksen.

Ihmisoikeustoimijoiden mukaan toteutuessaan laki vaikeuttaisi järjestöjen toimintaa, antaisi niille kielteisen leiman ja rikkoisi muun muassa yhdistymisen vapautta.

Esityksen mukaan järjestöjen johtajat voisivat saada jopa kolmen vuoden vankeusrangaistuksen, jos järjestöt yllyttäisivät kansalaisia kieltäytymään kansalaisvelvollisuuksistaan tai syyllistymään muihin laittomuuksiin. Viranomaiset voisivat jäädyttää rekisteröitymättömien järjestöjen toiminnan ilman oikeuden päätöstä.

Lain epämääräisen sanamuodon vuoksi lähes mikä tahansa toiminta voitaisiin määritellä poliittiseksi, kritisoi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kannanotossaan. Järjestön mukaan laki rikkoisi sekä Kirgisian perustuslakia että maan yleisiä ihmisoikeusvelvoitteita suojella ilmaisun ja yhdistymisen vapautta.

Myös muun muassa YK:n ihmisoikeusvaltuutettu on aiemmin kritisoinut lakialoitetta, samoin Etyj, EU ja YK:n kehitysohjelma UNDP.

kansalaisoikeudetpolitiikkakansalaisyhteiskunta Kirgisia Human Rights Watch

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.