Kiinan asekauppa epäilyttävintä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kiinan asekauppa epäilyttävintä

Vaikka Kiinan osuus maailman asekaupasta on
vain kaksi prosenttia, epäilyttävä asiakaskunta on nostanut sen
ihmisoikeusjärjestöjen silmätikuksi. New America -säätiön William Hartung kritisoi esimerkiksi Kiinan roolia Darfurin konfliktissa. 

Vaikka Kiinan osuus maailman asekaupasta on vain kaksi prosenttia, epäilyttävä asiakaskunta on nostanut sen ihmisoikeusjärjestöjen silmätikuksi.

"Kiinan asemyynti on viimeinen mahdollisuus Sudanin, Zimbabwen ja Burman johtajien kaltaisille

Olympiaisännän ihmisoikeustilannetta on pyritty parantamaan kisojen alla.

diktaattoreille ja ihmisoikeuksien rikkojille", William D. Hartung sanoo. Hän johtaa alan tutkimusta New America -säätiössä, joka julkaisi aiheesta raportin elokuun alussa.

Hartung kiittelee sitä, että Kiinan sisäpolitiikka on joutunut kansainväliseen tarkkailuun olympialaisten alla. "Emme kuitenkaan saisi unohtaa, että Kiinan hallituksen pahin teko on ollut sen rooli (Sudanin) Darfurin joukkomurhan mahdollistajana", hän huomauttaa.

Ilman Kiinan tukea Sudanin hallituksen ja sen liittolaisten kyky tappaa, silpoa ja ahdistaa Darfurin asukkaita olisi ollut paljon rajoitetumpi, Hartung jatkaa.

Ei ainoa kyseenalainen asekauppias

Hartung myöntää, että maailman suurimmat asekauppiaat, kuten Yhdysvallat, Britannia ja Ranska, pönkittävät myös diktatuureja ja ihmisoikeusrikollisia. Yhdysvaltain aseviennin viime vuoden 25 suurimmasta kehitysmaa-asiakkaasta 17 oli sen oman määritelmän mukaan ihmisoikeuksien rikkojia ja epädemokraattisia hallituksia.

Kiinan aseostajiin kuuluvat kuitenkin nekin sortohallitukset, jotka muut ovat hylänneet. Hartungin mukaan Kiina on rikkonut räikeimmin Sudanille julistettua kansainvälistä asesaartoa tarjoten kaikkea mahdollista aseista ja ammuksista niiden valmistusvälineisiin.

Vuodesta 2004 lähtien Sudanin kevyt aseistus on tullut enimmäkseen Kiinasta. Huomattava osa on päätynyt Darfurissa hallituksen tuella toimiville pahamaineisille janjaweed-joukoille.

Kiina vaihtaa aseita ja poliittista tukea Sudanista saamaansa öljyyn. Hartungin mukaan se on myynyt merkittävästi aseita myös Zimbabween ja Myanmariin sekä toimittanut ohjustekniikkaa Iranille Pakistanille.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia