Kestävä kehityksen kokous uhkaa jäädä puheen tasolle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kestävä kehityksen kokous uhkaa jäädä puheen tasolle

Kesäkuussa järjestettävän Rio+20-huippukokouksen verkkoon vuotanut loppuasiakirja sisältää lähinnä varovaisia muotoiluja, ei konkretiaa.

Kesäkuussa järjestettävä YK:n kestävän kehityksen kokouksen loppuasiakirja ei aseta maailmalle uusia konkreettisia velvoitteita, uutisoi kepa.fi.

Verkkoon vuotanut loppuasiakirjan luonnos on täynnä varovaisia muotoiluja paremmasta maailmasta ja vihreästä taloudesta, kirjoittaa Esa Salminen.

Rio de Janeirossa on määrä järjestää kesäkuussa YK:n kestävän kehityksen kokous, joka on jatkoa vuonna 1992 järjestetylle ympäristö- ja kehityskokoukselle. Siellä kestävä kehitys ja ympäristökysymykset nousivat kunnolla maailman tietoisuuteen.

Tänä vuonna kokouksen tavoitteena on arvioida sitoumusten toimeenpanoa ja vahvistaa maiden sitoutuminen kestävän kehityksen periaatteisiin.

Nyt julkisuuteen tulleessa luonnoksessa esitetään muun muassa, että kestävän kehityksen tavoitteisiin kuuluisivat kestävä kulutus ja tuotanto sekä prioriteettialueita, kuten meret, ruokaturva ja kestävä maatalous, kestävä energiantuotanto kaikille, oikeus veteen, kestävät kaupungit, vihreät työpaikat, säällinen työ sekä katastrofien riskien vähentäminen ja niiltä suojautuminen.

Toinen suuri teema luonnoksessa on vihreä talous, jonka pitäisi luonnoksen mukaan palvella kestävää kehitystä ja tukea köyhyyden poistamista, ruokaturvan parantamista ja universaalia energiansaantia.

Yksikään asiakirjan ehdotuksista ei kuitenkaan ole sitova, vaan kaikki toimenpiteet ovat vapaaehtoisia ja maita kannustetaan toimimaan parhaansa mukaan niiden eteen.

Toisaalta loppuasiakirjaan ei pidä liikaa hirttäytyä. Esimerkiksi avustusjärjestö Oxfamin edustaja Stephen Hale muistuttaa, että huippukokouksissa syntyy toimintaa ja koalitioita, joita ilman suuret muutokset maailmassa eivät tapahdu.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia