Keski-Amerikan vapaakauppasopimus herättää vastustusta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Keski-Amerikan vapaakauppasopimus herättää vastustusta

Niin Keski-Amerikan maissa kuin Yhdysvalloissakin kasvaa vastarinta kaavailtua alueellista vapaakauppasopimusta kohtaan. Costaricalaiset ovat erityisen huolissaan terveyspalvelujen ja telealan avaamisesta ulkomaiselle kilpailulle.

Keski-Amerikan vauraimmalla maalla on naapureitaan enemmän menetettävää, koska sen "kehitysmalli nojaa sosiaaliseen turvallisuuteen ja solidaarisuuteen", Costa Rican sähkö- ja teleyhtiön ammattiyhdistysjohtaja Fabio Cháves korostaa.

Hänen mukaansa Costa Rican kattava sairausvakuutusjärjestelmä vaarantuu, jos vapaakauppasopimus asettaa esteitä halpojen rinnakkaislääkkeiden ostamiselle.

Nykyisin monopolien hallussa olevat tele- ja vakuutuspalvelut palvelevat Chávesin mukaan Costa Rican kansalaisia eivätkä ylikansallisia suuryrityksiä, jotka toimivat jo muissa Keski-Amerikan maissa ja odottavat tilaisuutta iskeä kyntensä Costa Ricaan.

Yhdysvaltain ja viiden Keski-Amerikan valtion - Costa Rican, El Salvadorin, Guatemalan, Hondurasin ja Nicaraguan - hallitukset allekirjoittivat toukokuun lopulla Keski-Amerikan vapaakauppasopimuksen (Cafta).

Costa Rican parlamentti aloittaa sen käsittelyn heinäkuun toisella viikolla, ja aikataulun uskotaan olevan samantapainen muissakin alueen maissa.

Käsittelystä ei ainakaan Costa Ricassa tule läpihuutojuttua. Siitä saatiin esimakua jo 31. toukokuuta, jolloin sopimusta vastaan marssi maan suurin mielenosoitus 30 vuoteen.

Protestin kärjessä ovat ay-liike ja kansalaisjärjestöt, jotka vastustavat muun muassa valtion teleyhtiön yksityistämistä.

Caftan tarkoituksena on vapauttaa sääntelystä ja rajoituksista maatalous ja muut vientialat sekä palvelut, työmarkkinat, niin sanottu henkinen omaisuus ja luonnonvarat.

Costa Rican ay-liike tyrmää perättöminä maan ulkomaankauppaministeriön uhkailut, joiden mukaan Caftasta poisjääminen verottaisi 500 000 työpaikkaa 3,8 miljoonan asukkaan maasta.

Julkisen alan ammattiliiton edustaja Albino Vargas kertoi juhannuksen alla, että maan 57 kansanedustajasta ainakin 19 vastustaa Caftaa. Painetta loppuja kohtaan aiotaan voimistaa mielenosoituksilla.

Nicaraguassa tilanne ei ole niin kärjistynyt, ja Caftan vastustajat ounastelevat sen menevän vaikeuksitta läpi parlamentissa. Jopa osa oppositiossa olevaa sandinistipuoluetta kannattaa sitä.

Nicaraguan maatyöläisten liiton edustaja Edgardo García ennustaa kuitenkin kovia aikoja maansa talonpojille kilpailussa Yhdysvaltain valtion tukeman tuotannon kanssa.

García muistuttaa, että Cafta rakentuu vahvin voittaa -periaatteelle. Hänen mielestään se on jatkoa 1980-luvulla aloitetulle talouden rakennesopeutukselle, jonka seurauksista - kuten maatyöläisten joukkomuutosta Costa Ricaan - Nicaragua kärsii yhä. Hän uskoo Nicaraguan tilanteen pahenevan entisestään Caftan myötä, mutta tunnustaa, ettei sopimusta vastustavilla järjestöillä ole voimaa sen torjumiseen.

Hondurasissa vastarinta puolestaan kasvaa, "koska sopimus käyttää hyväkseen meidän halpaa työvoimaamme ja muita voimavarojamme luomatta edellytyksiä kestävälle kehitykselle", kansalaisjärjestöjen kehitystutkimuslaitoksessa työskentelevä María del Rosario Royz kertoo.

Hänen mukaansa sopimus saa kuitenkin Hondurasin parlamentissa tuekseen sekä hallituksen että "opposition, joka ei harjoita oppositiopolitiikkaa". Yhteiskuntatutkija Luis Carrillo Guatemalasta arvelee, että Caftasta tuskin syntyy edes keskustelua, koska maan budjettiasiat vievät parlamentin huomion loppuvuodeksi.

El Salvadorissa tärkein oppositioryhmä, Farabundo Martin vapautusrintama, on ilmoittanut vastustavansa Caftaa. Maan lainsäätäjille on toimitettu Caftasta vasta luonnos.

Yhdysvalloissa sopimusta arvostelee laaja ammatti- ja kansalaisjärjestöjen kirjo, jonka edustajien mukaan sen läpimeno kongressissa voi olla työn takana. Sopimusta moititaan ympäristön, kansanterveyden ja ihmisoikeuksien unohtamisesta.

Demokraattien presidenttiehdokas John Kerry on sanonut, ettei hän kannata Caftaa sen nykyisillä ehdoilla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia