Keski-Afrikan tasavallassa pelätään nälkää ja tauteja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Keski-Afrikan tasavallassa pelätään nälkää ja tauteja

Lähes 800 000 ihmistä on paennut raakuuksia, avustussummasta uupuu melkein puolet.

(Kuva: EU / ECHO / Pascal Mounier / cc 2.0)

Yli 2 miljoonaa ihmistä tarvitsee apua Keski-Afrikan tasavallassa, jossa joulukuussa alkaneet kristittyjen ja muslimien väliset väkivaltaisuudet ovat ajaneet lähes 800 000 ihmistä kodeistaan.

Lääkärit ilman rajoja -avustusjärjestön mukaan kansainvälisten joukkojen läsnäolosta huolimatta taistelut, lynkkaukset ja väkivaltaiset hyökkäykset ovat arkipäivää. Järjestö on joutunut turvattomuuden vuoksi rajoittamaan toimintojaan.

Myös nälän ja tautien uhka maassa on kasvanut. Tuleva sato on uhattuna, koska viljelijät ovat paenneet mailtaan tai siemeniä ei ole käytettävissä.

Pakolaisleireissä uhkaa muun muassa koleraepidemia, sillä puhdasta vettä on vähän ja jätevedet virtaavat leirien läpi, kertoo kansainvälinen Pelastakaa Lapset.

Avunantajayhteisö on pyytänyt maahan noin 140 miljoonan euron avustuspakettia, josta reilu puolet on kasassa.

Keski-Afrikan tasavalta on ollut kaaoksessa viime kuukaudet. Maan presidentti syrjäytettiin viime keväänä, ja syksyn mittaan kristittyjen ja muslimien väliset vihamielisyydet pahenivat. Väkivalta kärjistyi joulukuun alussa, ja yli tuhat ihmistä, myös lapsia, on tapettu. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan osapuolet ovat syyllistyneet sotarikoksiin sekä rikoksiin ihmisyyttä vastaan.

Suomalainen Kirkon Ulkomaanapu evakuoi henkilökuntansa maasta joulukuussa, ja sen työ maassa on keskeytetty.

Lisää uusi kommentti