Kehityspoliittinen toimikunta toppuuttelee säästöjä kehy-rahoissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kehityspoliittinen toimikunta toppuuttelee säästöjä kehy-rahoissa

Budjettiriiheen kokoontuva hallitus päättää, saavutetaanko 0,7 ensi vuonna, toimikunta sanoo.

Huolimatta valtion vaikeasta taloustilanteesta leikkaukset Suomen kehitysyhteistyö- ja ilmastorahoissa olisivat huonosti harkittua ja lyhytnäköistä politiikkaa, sanoo valtioneuvoston neuvoa-antava kehityspoliittinen toimikunta (KPT).

Toimikunta muistuttaa, että kehitysyhteistyöstä on selviä hyötyjä myös Suomelle.

"Kehitysyhteistyöllä saavutetaan tuloksia ja tuetaan myös yksityisen sektorin ja liiketoimintaympäristön kehittymistä. Se luo mahdollisuuksia suomalaisellekin elinkeinoelämälle. Nykyistä enemmän pitäisi panostaa vastuulliseen kehitysmaaliiketoimintaan, joka koituu sekä Suomen että kehitysmaiden hyväksi", sanoo toimikunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Jouko Jääskeläinen (kd.).

Toimikunta myös muistuttaa maaliskuussa budjettiriiheen kokoontuvaa hallitusta, että vuoden 2015 kehitysyhteistyön määrärahaan on tehtävä selviä tasokorotuksia, jotta tasainen määrärahakehitys 0,7-tavoitteen saavuttamiseksi on taattu.

Suomi on sitoutunut kansainvälisesti nostamaan kehitysyhteistyövarat 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta vuoteen 2015 mennessä. Vuonna 2013 tavoitteessa päästiin 0,6 prosenttiin ohjaamalla päästöoikeuksien huutokaupasta kertyvät tulot kehitysyhteistyöhön ja sen osana kansainväliseen ilmastorahoitukseen.

Vuonna 2012 Ruotsi, Norja, Luxenburg, Tanska ja Alankomaat olivat jo saavuttaneet tavoitteen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia