Kansanliike vastustaa ikäsyrjintää Argentiinassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kansanliike vastustaa ikäsyrjintää Argentiinassa

Yli nelikymppisille tarkoitetulle työnhakusivustolle rekisteröityi lyhyessä ajassa tuhansia
argentiinalaisia. Joukko myös kampanjoi ikäsyrjintää vastaan.

Yli nelikymppisille tarkoitetulle työnhakusivustolle rekisteröityi lyhyessä ajassa tuhansia argentiinalaisia. Joukko myös kampanjoi ikäsyrjintää vastaan.

"Haluamme työhönottoa koskevan lain, joka kieltää ikäsyrjinnän", sanoo Roberto Matera, 42. Hän perusti nettisivuston karvaista kokemuksistaan kimpaantuneena.

Vuosikausia tietokoneiden parissa työskennellyt Matera menetti työpaikkansa 40 täytettyään. Uutta työtä ei löytynyt, koska hänen ikänsä oli ylittänyt kohtalokkaan rajan.

Epätoivoissaan Matera väärensi ikänsä hakupapereihin ja tulikin valituksi yhteen työpaikkaan kahden haastattelukierroksen jälkeen.

"Työhöntulotarkastuksessa paljastin todellisen ikäni ja minut torjuttiin", Matera kertoo.

Vaikka hänet oli todettu kaikin puolin päteväksi ja sopivaksi tehtävään, vaatimusta alle 40:n iästä ei yrityksen edustajan mukaan voitu kiertää.

Viime vuoden lopulla Matera alkoi rakentaa Työtä yli 40-vuotiaille -sivustoaan, joka julkaisee maksutta työnantajien ja -hakijoiden ilmoituksia.

Hankkeeseen liittyy myös Facebook-sivu, jolla työnhakijat vaihtavat kokemuksiaan.

"Torjunta tuntuu tappavalta. Ja pahinta on se, että sinulle tekevät psykologisia testejä alan opiskelijat, jotka kohtelevat sinua kuin idioottia", Walter Alba kirjoittaa netissä.

"Sinä sentään pääsit testeihin. Koska olen nainen, en voi edes vastata ilmoituksiin, joissa etsitään kokeneita, alle 28-vuotiata miespuolisia toimihenkilöitä", Carmen Costa kommentoi.

 

Laki syrjii työtöntä

Matera kertoo, että hänen perustamansa liike tarkkailee Argentiinan lehdissä ja internetissä julkaistuja työpaikkailmoituksia yrittäen herätellä työnantajia luopumaan syrjinnästä. Liike myös vaatii lakia estämään kaiken syrjinnän työhönotossa. Nykyinen laki koskee vain niitä, joilla on jo työpaikka.

"Työnantaja voi täysin laillisesti hakea ilmoituksella vaikka vaaleaa sihteeriä, jonka mitat ovat 90-60-90", Matera havainnollistaa.

Työnantajat perustelevat nuorten suosimista sillä, että se tulee halvemmaksi ja nämä sopeutuvat helpommin uuteen yrityskulttuuriin.

"Toiset kuitenkin arvostavat kokemusta ja tajuavat, että lapsensa isoiksi saaneilla ihmisillä on varaa joustoihin", kertoo Matera, jolla on nyt viisi apulaista nettisivuston päivityksessä.

40 miljoonan asukkaan Argentiinan työttömyys on 8,3 prosenttia, mutta vajaatyöllisiä on 9,2 prosenttia. Yksityisten selvitysten mukaan noin kolmannes työttömistä on yli 40-vuotiaita.

Jotkut ovat luopuneet toivosta löytää työtä eivätkä näy tilastoissakaan.

Ikänsä ravintola-alalla työskennellyt Juan Ruffo, 54, lähti työttömäksi jäätyään mukaan Materan liikkeeseen.

"Emme me ole nuoria vastaan, vaan haluamme tehdä töitä heidän kanssaan", Ruffo painottaa.

Avointa ikäsyrjintää

Argentiinan syrjinnän, muukalaisvihan ja rasismin vastaisen instituutin selvitys paljastaa, että 22 prosenttia maassa julkaistuista työpaikkailmoituksista syrjii avoimesti yli 40-vuotiaita.

Tutkituista 3 668 ilmoituksesta vain 11 prosenttia oli täysin vapaita syrjinnästä. Lopuissa asetettiin rajoituksia sukupuolen, iän, sosiaalisen aseman, ulkonäön, siviilisäädyn tai kansalaisuuden suhteen.

Argentiinan työministeriöllä on yli 30 nuorille suunnattua työllisyyshanketta, muttei ainuttakaan yli 40-vuotiaille.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia