Kansainvälinen yhteisö herää Sahelin kriisiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kansainvälinen yhteisö herää Sahelin kriisiin

YK ja avunantajat päättivät, että tällä kertaa avussa ei viivytellä.

Miljoonat ihmiset Afrikan Sahelin alueella tarvitsevat nopeaa ruoka-apua, varoittavat tällä viikolla kokoontuneet YK, ruokakriisistä kärsivät maat ja lahjoittajat.

Roomassa Maailman ruokaohjelman WFP:n johdolla kokoontuneiden osapuolten tavoitteena on välittää hätäapua Sahelin alueen ruokakriisin uhreille sekä samaan aikaan tukea ohjelmia, jotka puuttuvat ongelmien syihin ja vahvistavat ihmisten kestävyyttä kuivuutta vastaan.

Kokouksessa hahmotellun toimintasuunnitelman mukaan tarkoituksena on muun muassa jakaa käteissiirtoja ja ruokakuponkeja sekä jakaa lapsille ja raskaana oleville sekä naisille lisäruokaa. Tarkoituksena on myös ottaa käyttöön varhaisen varoituksen järjestelmiä.

Paineet toimia ovat kovat, sillä viime vuonna kansainvälinen yhteisö sai kritiikkiä hitaasta toiminnasta Afrikan sarven ruokakriisissä. Viivyttelyn on arvioitu maksaneen tuhansia ihmishenkiä.

Sahelin alue on kaistale, joka ulottuu Länsi- ja Keski-Afrikasta Saharan autiomaan eteläosiin. Alueella sijaitsevat maat kärsivät säännöllisesti ruokapulasta, ja ihmisten sietokyky kriisejä vastaan on heikko.

WFP:n mukaan tällä hetkellä kuivuus vaikuttaa laajalla alueella, joka ulottuu Tšadin, Nigerin, Malin, Mauritanian, Burkina Fason, Senegalin, Gambian ja Kamerunin alueille sekä Nigerian pohjoisosiin. Taustalla on epäonnistuneen sadon lisäksi ruuan hinnan raju nousu, joka on avustusjärjestö Oxfamin mukaan ollut jopa 90 prosenttia keskiarvosta.

Monissa maissa kriisi on jo alkanut, ja esimerkiksi YK:n mukaan noin kymmenellä miljoonalla ihmisellä on vaikeuksia löytää riittävästi ruokaa. Osa maista on jo julistanut kansallisen hätätilan ja pyytänyt kansainvälistä apua.

Suomessa toimivista järjestöistä muun muassa UNICEF, Pelastakaa Lapset ry ja Suomen Lähetysseura valmistautuvat lähettämään apua Saheliin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia