Kansainvälinen rikostuomioistuin luopui syytteistä Kenian varapresidenttiä vastaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kansainvälinen rikostuomioistuin luopui syytteistä Kenian varapresidenttiä vastaan

Tuomioistuimella ei ole tarpeeksi todisteita William Ruton toiminnasta vuosien 2007–2008 vaaliväkivallan organisoijana.

Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) on luopunut syytteistä Kenian varapresidenttiä William Rutoa vastaan todisteiden puutteessa. Ruto oli syytettynä väkivaltaisuuksien organisoimisesta hallituksen kannattajia vastaan Kenian vuoden 2007 vaalien jälkeen.

Rutoa ja hänen kanssaan syytettynä ollutta radiojuontaja Joshua Sangia vastaan ei löytynyt tarpeeksi todistusaineistoa. Tuomari Chile Eboe-Osujin mukaan ei voida sulkea pois sitä, että todistajien häirintä ja poliittinen sekaantuminen asiaan eivät olisi vaikuttaneet syyteaineiston heikkouteen. Tiistaina julkistetun päätöksen mukaan syytteet voidaan kuitenkin nostaa uudelleen, mikäli todistusaineistoa löytyy.

Rutoa ja Sangia syytettiin Kenian vuosien 2007–2008 vaaliväkivallan lietsomisesta. Väkivalta alkoi, kun vuoden 2007 presidentinvaalit voittanutta Mwai Kibakia epäiltiin yleisesti vaalivilpistä. Heti vaalituloksen julkistamisen jälkeen opposition kannattajat hyökkäsivät Kibakin kikuju-heimoa vastaan. Erityisen väkivaltaista oli Rift Valleyn maakunnassa, josta Ruton kalenjin-heimon jäsenet hyökkäsivät kikujuja vastaan. Toisaalta hallituksen poliisijoukot ampuivat satoja opposition mielenosoittajia.

Kenian vaaliväkivallasta oli aluksi syytteessä kuusi henkilöä, mutta nyt ICC on vapauttanut kaikki syytetyt. Kenian nykyinen presidentti Uhuru Kenyatta oli myös syytettynä, mutta hänet ICC vapautti syytteestä jo vuonna 2014. Kenyattan väitettiin organisoineen opposition vastaisia vastaiskuja mungiki-gangsterien avulla.

Sisäisten pakolaisten asema on epävarma

Vuoden 2007 vaaleissa vastakkaisilla puolilla olleet Kenyatta ja Ruto yhdistivät voitokkaasti voimansa vuoden 2013 rauhanomaisesti sujuneissa vaaleissa. Vaalien jälkeen uusi presidentti ja varapresidentti joutuivat syytteeseen väkivaltaisuuksien johtamisesta vastakkaisilla puolilla edellisissä vaaleissa.

ICC-prosessiin suhtauduttiin Keniassa melko skeptisesti, koska entiset vastapuolet olivat jo ehtineet yhdistää voimansa. Lisäksi ICC:n painottuminen afrikkalaisten poliitikkojen syyttämiseen aiheuttaa närää koko mantereella. Syytteistä luopuminen on kuitenkin pettymys vaalien jälkeen sisäisinä pakolaisina eläneille ihmisille.

Väkivaltaisuuksissa kuoli jopa 1 500 ihmistä ja noin puoli miljoonaa joutui maan sisäisiksi pakolaisiksi jouduttuaan jättämään kotinsa etnisten puhdistusten vuoksi. Vaikka poliittinen tilanne näyttää rauhoittuneen Kenyattan ja Ruton liittouduttua, sisäisten pakolaisten asioiden hoitaminen on kestänyt vuosikausia.

Vuoden 2016 alussa maan sisäisiä pakolaisia oli YK:n arvion mukaan vieläkin neljännesmiljoona. Sisäiset pakolaiset eivät yleensä tahdo palata vanhoihin koteihinsa etnisten jännitteiden keskelle, koska on mahdollista että vaaliväkivalta toistuu tulevissa vaaleissa.

Hallitus jakoi helmikuussa 2016 maan sisäisille pakolaisille noin 1 700 euroa perhettä kohden uudelleenasutusta varten ja ilmoitti sulkevansa leirit. Hallitukselta on kuitenkin vaadittu eduskunnassa selvitystä esimerkiksi uudelleenasutukseen tarkoitettujen varojen jakamisperusteista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia