Kaksi tampereensyyrialaista valittiin vuoden pakolaisiksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kaksi tampereensyyrialaista valittiin vuoden pakolaisiksi

Suomen Pakolaisavun nimeämät vuoden pakolaiset Lama Kourdi ja Aladdin Delli kannustavat kohtalotovereitaan ottamaan suomen kielen haltuun ja opiskelemaan. Kielitaito ja koulutus auttavat löytämään paikan uudessa kotimaassa.

Nainen ja mies seisovat ulkona.

Kohtalo on kuljettanut sekä Lama Kourdin että Aladdin Dellin Syyriasta Tampereelle. Kuva: Julius Töyrylä / Suomen Pakolaisapu.

Syyrian pääkaupungista Damaskoksesta on linnuntietä noin 3 200 kilometrin matka Tampereelle. Matka on vielä paljon pidempi, jos sen joutuu tekemään esimerkiksi Turkin kautta ja ylittämään Välimeren huteralla kumiveneellä.

Suomen Pakolaisapu julkisti valintansa vuoden pakolaisiksi maanantaina, maailman pakolaispäivänä. Sekä vuoden pakolaisnainen Lama Kourdi että vuoden pakolaismies Aladdin Delli ovat lähtöisin Syyriasta, ja nykyään molemmat asuvat Tampereella.

Lama Kourdi saapui miehensä ja esikoislapsensa kanssa Suomeen turvapaikanhakijana vuonna 2015.

30-vuotias Kourdi työskentelee kieli- ja kulttuuriavustajana varhaiskasvatuksen palveluissa. Aiemmin hän on toiminut koulunkäyntiavustajana sekä opettanut arabian kieltä suomalaisille. Hän on myös perustanut maahanmuuttajanaisille kerhon, jossa opiskeltiin suomen kieltä.

Kourdi kannustaa Suomeen muuttavia ihmisiä opiskeluiden pariin. Se avaa portteja yhteiskuntaan ja työelämään.

Suomessa taustasi ei vaikuta, vaan kaikilla on yhdenvertaiset mahdollisuudet päästä kouluun. On ollut myös upeaa, että lapsia on voinut ottaa mukaan työ- ja opiskelupaikoille”, Kourdi sanoo.

Aladdin Delli saapui veljensä kanssa kiintiöpakolaisena Suomeen vuonna 2019. Sitä ennen hän oli asunut kaksi ja puoli vuotta Venäjällä, jonne hän oli saanut viisumin silmäleikkausta varten. Delli menetti näkönsä toisesta silmästä jo lapsena, ja sairauden vuoksi myös toisen silmän näkökyky oli heikentynyt.

Venäjällä tehdyn hoitovirheen vuoksi Delli kuitenkin menetti näkönsä lopullisesti, ja samassa yhteydessä myös hänen kuulonsa heikkeni merkittävästi.

Suomeen päästyään Delli otti suomen kielen nopeasti haltuun ja pääsi työharjoitteluun Tampereen seudun ammattiopistoon suomen kielen opettajan avustajaksi. Hän on myös tehnyt suomen kielen ääntämisestä perusteellisen opetusvideon YouTubeen.

31-vuotias Delli on ammatiltaan fysio- ja puheterapeutti. Lisäksi hän on mukana Suurella Sydämellä -vapaaehtoistoiminnassa ja auttaa Suomeen muuttaneita pakolaisia tutustumaan uuteen kotikaupunkiinsa sekä suomalaiseen kulttuuriin, tapoihin ja kieleen.

Toivon, että olisin inspiraatioksi muille Suomeen tulleille pakolaisille, jotka ajattelevat suomen kielen tai selviytymisen uudessa ympäristössä olevan vaikeaa. Tahdon kannustaa heitä; suomen kielen oppiminen on avain elämään Suomessa, samoin kuin Suomen historian tunteminen”, Delli pohtii.

Syyrialaiset ovat yksi maailman suurimmista pakolaisryhmistä. Jo 11 vuoden ajan jatkunut Syyrian sisällissota on ajanut yli puolet 22-miljoonaisesta kansasta pakolaisiksi. YK:n arvioiden mukaan 6,7 miljoonaa syyrialaista on maansisäisiä pakolaisia ja 6,6 miljoonaa on paennut ulkomaille, suurin osa Syyrian naapurimaihin.

Suomessa asuu Tilastokeskuksen mukaan nykyään lähes 10 000 syyrialaista. Heidän määränsä on kasvanut nopeasti vuodesta 2015 lähtien.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia