Julkiset hankinnat järjestöjen huomion kohteena | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Julkiset hankinnat järjestöjen huomion kohteena

Kilpailutuksissa tulisi voida paljastaa vastuuttomat yritykset. Julkisilla hankinnoilla voidaan vaikuttaa ympäristön ja ihmisten hyvinvointiin.

Kepa ja Finnwatch haluaisivat, että veroparatiisiyhtiöt voitaisiin paljastaa ja sulkea pois julkisten hankintojen kilpailutuksista.

Järjestöt ovat lähettäneet valtiovarainministeri Jutta Urpilaiselle kirjeen, jossa ne peräänkuuluttavat poliittista tahtoa sekä toimenpiteitä, jotta Suomen hankintadirektiivin kantaluonnokseen saadaan keskustelunavauksia harmaan talouden torjuntaan.

Järjestöt esittelevät kirjeessä kolme keinoa, joiden avulla agressiivista verosuunnittelua harjoittavat yritykset voitaisiin suitsia kilpailutuksissa.

Kilpailuttajan tulisi voida vaatia tarjousten vertailuperusteissa tarjoajilta julkista maakohtaista kirjanpitoa ja julkista konsernirakennetta. Tämä olisi järjestöjen  mukaan mahdollista, jos yritystoiminnan läpinäkyvyys katsottaisiin hankinnan kohteeseen liittyväksi ominaisuudeksi.

Kilpailuttajalla tulisi olla myös mahdollisuus sulkea kilpailutuksesta sellaiset tarjoajat, joiden todellisista omistajista tai rahaliikenteestä ei ole mahdollista saada kattavaa tietoa tarjoajan yritys- tai omistusmuodon vuoksi.

Myös tarjouksen sopimusehdoissa tulisi voida vaatia julkista kirjanpitoa ja konsernirakennetta, ehdottavat järjestöt

Ympäristönäkökulma kuntien hankintoihin

Suomessa tehdään julkisia hankintoja vuosittain noin 22 miljardilla eurolla. Lähes kolme neljännestä hankinnoista tehdään kunnissa, kunnallisissa organisaatioissa tai kuntayhtymissä.

Ympäristöjärjestön mielestä kuntien tulisi kaikissa hankinnoissaan ottaa ympäristönäkökulma huomioon.

Kestävillä hankinnoilla voidaan järjestöjen mukaan vaikuttaa paitsi ihmisten ja ympäristön hyvinvointiin, myös markkinoihin. Kunnilla on mahdollisuus parantaa ratkaisevasti esimerkiksi luomuruoan asemaa elintarvikemarkkinoilla, huomauttavat ympäristöjärjestöt kunnallisvaalitavoitteissaan.

Hankintojen lisäksi keskeisiä haasteita kuntapolitiikassa ovat järjestöjen mukaan ilmastoystävällinen energiapolitiikka ja nykyistä ympäristöystävällisempi kaavoitus.

Järjestöt toivovat myös, että kunnissa vähennettäisiin syntyvän jätteen määrää, edistettäisiin julkista ja kevyttä liikennettä sekä tuettaisiin ympäristökasvatusta. Kuntien omistamien maiden ja metsien käytössä tulisi huomioida luonnonarvot ja virkistys. Myös vesiensuojelua tulisi tehostaa.

Kunnallisvaalitavoitteet ovat laatineet BirdLife Suomi, Greenpeace, Luonto-Liitto, Maan Ystävät, Natur och Miljö, Suomen luonnonsuojeluliitto ja WWF Suomi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia