Uutiset

Joka toinen oppilas on koulukiusattu Etelä-Amerikassa

Taustalla yhteiskunnan ilmapiiri ja kasvava kilpailuhenkisyys.

Jopa 51 prosenttia kuudesluokkalaisista Latinalaisen Amerikan maissa on kokenut kiusaamista koulussa, tuore tutkimus paljastaa.

"On selvitettävä pikimmiten, mistä kiusaamisen yleisyys johtuu, sillä koulut heijastelevat yhteiskunnan ilmapiiriä", chileläinen antropologi Marcela Román vaatii. Hän teki tutkimuksen kollegansa Javier Murillon kanssa.

"Miksi yhteiskuntamme ja koulutuspolitiikkamme tuottavat ja sietävät näin paljon kiusaamista?" Román kysyy.

Kiusanteon yleisimpiä muotoja Latinalaisen Amerikan kouluissa ovat omaisuuden varastaminen tai tuhoaminen, sanalliset loukkaukset ja nimittelyt, fyysinen väkivalta, uhkailu, juorut ja sosiaalinen eristäminen. Myös nettikiusaaminen lisääntyy kovaa vauhtia.

Maaseudulla vähemmän

Alueen kuudesluokkalaiset ovat iältään 11-12-vuotiaita. Románin mukaan he kärsivät kiusaamisesta yhteiskuntaluokasta ja koulun tasosta riippumatta. Maaseudulla kiusataan vähemmän kuin kaupungeissa.

Tutkijat kytkevät kiusaamisen koulujärjestelmän kasvavaan kilpailuhenkisyyteen ja saavutuskeskeisyyteen. Kilpailun kiihtyessä suvaitsevaisuus ja toisten arvostaminen vähenevät, mikä lisää väkivallan riskiä.

Suurin joukko kiusatuista, 39 prosenttia, kertoi joutuneensa varkauden kohteeksi. Solvauksia oli kuullut 27 prosenttia ja väkivaltaa kokenut 17 prosenttia. Osuudet vaihtelevat maittain, mutta kärjessä oli usein Argentiina, kun taas Kuubassa kiusaamista havaittiin paljon keskimääräistä vähemmän.

Koko alueella kiusaamista sanoi kokeneensa keskimäärin puolet lapsista, mutta vielä enemmän oli niitä, jotka olivat todistaneet sitä. "On aina helpompaa nähdä, mitä toisille tapahtuu, kuin myöntää olevansa itsekin uhri", Román arvioi.

Uhrista syylliseksi

Chileläisen Magdalena Velázquezin seitsemänvuotiasta Antonia-tytärtä kiusattiin, eikä tilanne parantunut koulua vaihtamalla.

Luokan tytöt vaativat Antonialta rahaa tai makeisia ennen kuin ottivat hänet mukaan leikkeihinsä. Myös fyysistä väkivaltaa esiintyi, ja tytöllä oli usein käsivarret mustelmilla, Velázquez kertoo.

Kovin isku äidille oli kouluviranomaisten reaktio. "Järkytyin, kun he moittivat tytärtäni kyvyttömyydestä sopeutua ryhmään tai rahan tuomisesta kouluun. Antoniaa syytettiin kiusaamisesta, jonka uhri hän oli."

Chilen kouluissa viime vuonna tehty tutkimus kertoo, että kiusaaminen vähenee iän myötä. 13-14-vuotiasta kahdeksasluokkalaisista joka kymmenes oli kokenut kiusantekoa. Suomessa yläkoululaisista joutuu kiusatuksi noin kuusi prosenttia ja alakoululaisista puolet enemmän.

Koko yhteisö mukaan

Alan Wilkins Chilen opetusministeriöstä vakuuttaa, että kiusaamisesta, jonka uhreja on hänen mukaansa 20 000, pyritään eroon. Hallitus on aloittanut ohjelman, joka tähtää parempaan rinnakkaiseloon kouluissa.

Valtiolla on myös Turvallinen koulu -suunnitelma, joka pyrkii varjelemaan oppilaita kiusaamisen ohella muilta vaaroilta, kuten alkoholilta ja huumeilta.

Sosiologi Carolina Bascuñán arvostelee valtion politiikkaa, joka keskittyy vahinkojen korjaamiseen ennalta ehkäisyn sijasta. Viime vuonna voimaan tullut laki kouluväkivallasta on hänen mielestään liian rangaistuspainotteinen.

"Puuttuminen lasten tekemisiin ei riitä. Väkivaltaan voivat rohkaista koko kasvatusyhteisö ja perhe, jotka on saatava mukaan ehkäisemään ja hävittämään sitä", Bascuñán vaatii.

kansalaisoikeudet Etelä-Amerikka

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.