Joka kolmas uurastaa Argentiinassa epävirallisesti | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Joka kolmas uurastaa Argentiinassa epävirallisesti

Vakituisten työpaikkojen määrää yritetään kasvattaa lailla.

(IPS) -- Joka kolmas argentiinalainen tekee töitä "epävirallisessa taloudessa" eli vailla työsopimusta sekä sosiaali- ja eläketurvaa. Uusi laki tähtää työsuhteiden vakinaistamiseen ja säällisiin työoloihin.

42 miljoonaa asukkaan Argentiinassa prekaarinen eli turvaton silpputyö keskittyy erityisesti nuorille. Työministeriön mukaan sitä tekee liki 60 prosenttia työssä käyvistä alle 24-vuotiaista.

Suuretkin yritykset hyödyntävät 1990-luvulla säädettyjä joustolakeja, jotka mahdollistavat koeajat, lyhyet työsuhteet ja tehtävien ulkoistamisen pienille yrityksille, selittää aiheesta kirjan kirjoittanut taloustieteilijä Juan Graña.

Yrittäjät valittavat, että vakinaisten työsuhteiden sosiaalikulut nostavat palkkakustannuksia 50 prosenttia ja supistavat voittomarginaalin olemattomiin. Epävirallisen talouden palkkataso on 30-50 prosenttia virallista heikompi.

Porkkana ja keppi

Argentiinan talous koki historiansa pahimman romahduksen vuonna 2001. Työttömyys oli vielä 2003 yli 17 prosenttia, mutta viime vuonna enää 6,4 prosenttia.

Presidentti Cristina Fernándezin keskustavasemmistolainen hallitus esitteli huhtikuussa lain, jolla halutaan saada 650 000 ihmistä säännellyn työn piiriin kahdessa vuodessa. Se kutistaisi epävirallisen talouden osuuden 34:stä 28 prosenttiin työmarkkinoista.

Laki puolittaa alle viiden työntekijän yritysten työnantajamaksut ja lupaa helpotuksia isommillekin firmoille.

Uudistukseen kuuluu myös valtion tukia, lainoja tai verohelpotuksia nauttivien yritysten julkinen rekisteri. Niitä uhkaa etujen menetys ja rangaistus, jos työsuhteet ovat epäasiallisia.

Ammattien kirjo

Epävirallisiin töihin päätyvät usein kotiapulaiset, putki- ja sähkömiehet, siivoojat sekä tehdasompelijat, mutta myös maataloustyöntekijät sekä rakennus-, majoitus- ja ravitsemusalan väki.

Lisäksi on paljon eri alojen freelancereita ja itsenä työllistäviä, kuten katukauppiaat.

Daniel Reynoso on myynyt omatekoisia pölyhuiskuja Buenos Airesissa 12-vuotiaasta. Kolmen lapsen elättäjä ja on onnistunut rakentamaan perheelleen talon vähävaraisten asuinalueelle. Reynoso nauttii vapaudesta työssään, mutta valittaa, että perhe on vailla turvaa, koska terveydenhuolto ja eläke puuttuvat.

Tutkija Grañan mukaan prekaariset työsuhteet kasvattavat tuloeroja yhteiskunnassa.

"Kaikki vastatoimet ovat tervetulleita, jos ne parantavat perheiden elintasoa ja tasoittavat tulonjakoa."

Hänen mukaansa Argentiinan tilanne on kohentunut 1990-luvusta, jolloin työelämän joustot vietiin äärimmilleen, mutta teollisuustyöntekijän ostovoima on yhä 27 prosenttia heikompi kuin vuonna 1974.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia