Järjestöt vaativat Syyrian joukkomurhan tutkintaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt vaativat Syyrian joukkomurhan tutkintaa

Venäjän ja Kiinan on lakattava suojelemasta Syyriaa, sanoo Amnesty.

Syyrian pitää hyväksyä maahan selvitysryhmä, joka ryhtyisi tutkimaan Houlan joukkomurhaa, sanovat ihmisoikeusjärjestöt.

Aseistautuneet miehet tappoivat toukokuun 25:ntenä päivänä Syyrian Houlassa ainakin 108 siviiliä. Tekijöiksi epäillään hallituksen puolella olevia sissejä. Monet kuolleista tapettiin teloitustyyliin lähietäisyydeltä.

"Kuulin perheeni jäsenten huutavan ja kirkuvan. Lapset itkivät. -- Katsoin huoneeseen ja näin kaikki perheenjäseneni ammuttuina", kertoi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchille kymmenen perheenjäsentä menettänyt nainen.

Useat länsimaat erottivat tällä viikolla Syyrian lähettiläitä Houlan tapahtumien vuoksi, mutta esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan kansainvälisen yhteisön on tehtävä enemmän.

Järjestö esittää jo aiemmin vaatimansa mukaisesti, että Syyrian tilanne vietäisiin viimeinkin kansainväliseen rikostuomioistuimeen ja että maahan päästetään itsenäinen YK:n nimittämä tutkimuskomissio. Samaa vaatii Human Rights Watch.

Järjestöt kritisoivat myös etenkin Venäjää sen Syyria-kannoista. Amnestyn mukaan Kiinan ja Venäjän pitäisi lopettaa Syyrian viranomaisten suojeleminen.

Syyrian maaliskuussa 2011 alkaneissa protesteissa ja niitä seuranneessa konfliktissa on kuollut noin 10 000 ihmistä. Amnesty mukaan sen jälkeen, kun YK:n tarkkailijamissio huhtikuussa 2012 alkoi, yli 1 300 ihmistä on kuollut.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia