Järjestöt vaativat EU:ta kantamaan vastuunsa Syyrian pakolaisista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt vaativat EU:ta kantamaan vastuunsa Syyrian pakolaisista

Nobelin rauhanpalkinnon saajana EU:n ja sen jäsenmaiden taata syyrialaisille pakolaisille suojelua, pakolaistyötä tekevät järjestöt vetoavat.

Eurooppalaiset pakolaisjärjestöt vaativat EU-maita ottamaan paremmin vastuuta Syyriasta saapuvista turvapaikanhakijoista, kertoo Kehys ry. EU:n ihmisoikeus- ja sisäasiainneuvosto neuvottelee paraikaa yhteisestä eurooppalaisesta turvapaikkamenetelystä sekä Syyrian pahentuvasta pakolaistilanteesta.

Järjestöjen avoimessa kirjeessä EU:lle vaaditaan suojelua ja oikeudenmukaista turvapaikkaprosessia syyrialaisille turvapaikanakijoille. Prosessia hankaloittavat esteet, kuten viisumivaatimukset, pitäisi järjestöjen mukaan poistaa ja syyrialaisten palauttamiset Syyriaan ja sen naapurimaihin tulisi kieltää.

Järjestöt kaipaavat myös avokätisempää YK:n hätäaputyön auttamista Syyrian naapurimaissa.

"Toivomme, että EU, Nobelin rauhanpalkinnon vasta saaneena, näyttää esimerkkiä auttamalla niitä, jotka pakenevat sodankäynnin hirmutekoja", järjestöt sanovat.

Järjestöjen mukaan EU-maiden tulisi taata Syyriasta tuleville pakolaisille suojelua ja oikeudenmukaista kohtelua sekä luopua viisumien vaatimisesta pakolaisilta. Unionimaiden tulisi myös kieltää syyrialaisten palauttamiset Syyriaan tai sen naapurimaihin sekä tukea YK:n pakolaistyötä Syyrian naapurimaissa.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan Syyrian pakolaisten määrä saattaa nousta vuoden loppuun mennessä jopa 700 000:een. Naapurimaat Jordania, Libanon, Irak ja Turkki ovat vastaanottaneet jo 340 000 pakolaista Syyriasta.

Jengiytyminen heikentää turvallisuutta leireillä

Jatkuva syyrialaisten pakolaisten virta naapurimaiden pakolaisleireille on heikentänyt leirien olosuhteita. Muun muassa Kirkon Ulkomaanapu kertoo, että Jordanian puolella lähellä Syyrian rajaa sijaitsevalla Za’atrin pakolaisleirillä turvallisuustilanne on huonontumassa.

Polttavin ongelma leirillä on nuorten toimettomuus ja siitä aiheutuva jengiytyminen. "Erityisesti nuoret ovat se ryhmä, joka jää huomiotta. Leirillä on jo nyt havaittavissa pientä mellakointia ja jengiytymistä", Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun koordinaattori Antti Toivanen kertoo.

Kirkon Ulkomaanapu järjestää Za’atrin pakolaisleirillä nuorille koulutusta, vapaa-ajan toimintaa, liikuntakasvatusta seköä käytännön taitojen opetusta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia