Järjestöt ja tutkijat: IMF:n koronatukipaketit voivat johtaa rajuun säästöpolitiikkaan monissa kehittyvissä maissa – Uhkana eriarvoisuuden kasvu | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt ja tutkijat: IMF:n koronatukipaketit voivat johtaa rajuun säästöpolitiikkaan monissa kehittyvissä maissa – Uhkana eriarvoisuuden kasvu

Kansainvälinen valuuttarahasto on puhunut vihreän ja tasa-arvoisen toipumisen puolesta koronakriisin jälkeen mutta on silti myöntänyt tukipaketteja, joilla on rajuja ehtoja, kritisoidaan avoimessa kirjeessä.

Talon seinä, jossa teksti International Monetary Fund.

IMF saa kritiikkiä järjestöiltä ja tutkijoilta koronatoimenpiteiden vuoksi. Kuva: Simone D. McCourtie / World Bank Photo Collection / CC BY-NC-ND 2.0.

Yli 500 kansalaisjärjestöä ja tutkijaa 87 maasta on vedonnut Kansainväliseen valuuttarahastoon (IMF), jotta se lopettaisi rajun säästöpolitiikan edistämisen maissa, joille se on myöntänyt tukea koronaviruksen aiheuttamista talousvaikeuksista toipumiseen.

IMF on puhunut vihreän ja tasa-arvoisen toipumisen puolesta koronakriisin jälkeen. Silti se on myöntänyt koronakriisin aikana tukipaketteja, joiden ehtoihin sisältyy julkisen talouden vakauttamistoimenpiteitä ja rankkoja säästötoimia, kritisoidaan eilen julkaistussa avoimessa kirjeessä (pdf).

Tiistaina julkaistun lausunnon allekirjoittajiin kuuluu muun muassa ihmisoikeus- ja kehitysyhteistyöjärjestöjä, myös suomalainen Kirkon Ulkomaanapu.

Allekirjoittajien mukaan säästötoimet voivat pahentaa eriarvoisuutta ja köyhyyttä ja heikentää taloudellisessa ja sosiaalisessa kehityksessä saavutettuja edistysaskeleita.

”IMF:n omakin tutkimus vahvistaa tämän. Yhä uudelleen ja uudelleen kovat ja nopeat säästötoimet ovat tarkoittaneet tuhoisia leikkauksia terveys- ja koulutusinvestointeihin, eläkkeiden ja sosiaaliturvan menetyksiä, julkisen alan palkkojen jäädytyksiä, irtisanomisia ja palkattoman hoivatyön taakan lisääntymistä. Kaikissa tapauksissa haavoittuvimmat kärsivät eniten ja eliitti, suuryritykset ja velkojat hyötyvät”, kirjeessä todetaan.

Lisäksi talouden vakauttaminen ei edes varmista talouden toipumista ja uusien työpaikkojen syntyä vaan voi syventää taantumaa, allekirjoittajat muistuttavat.

Kirjeen allekirjoittanut Euroopan velka- ja kehitysverkosto (Eurodad) on analysoinut 80 maan raportteja, jotka on tehty osana IMF:n avun hyväksyntää maalis- ja syyskuun välillä. IMF hyväksyi tänä aikana 96 ohjelmaa 81 maalle.

Esimerkiksi vuosina 2021–2023 80 maata joutuu toteuttamaan säästötoimia, joiden arvo on noin 3,8 prosenttia bruttokansantuotteesta. Yli puolet ennustetuista toimenpiteistä tapahtuu jo ensi vuonna, Eurodad kertoo.

Kirjeen allekirjoittajien mukaan leikkausten sijaan tarvitaan velkojen mitätöintiä, sosiaalipuolen investointeja ja progressiivisempaa veropolitiikkaa.

IMF ja Maailmanpankki aloittavat ensi viikolla vuotuisen tapaamisensa. Tänä vuonna tapaamiset järjestetään virtuaalisesti.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia