Uutiset Koronaviruspandemia

Järjestöt ja tutkijat: IMF:n koronatukipaketit voivat johtaa rajuun säästöpolitiikkaan monissa kehittyvissä maissa – Uhkana eriarvoisuuden kasvu

Kansainvälinen valuuttarahasto on puhunut vihreän ja tasa-arvoisen toipumisen puolesta koronakriisin jälkeen mutta on silti myöntänyt tukipaketteja, joilla on rajuja ehtoja, kritisoidaan avoimessa kirjeessä.
Talon seinä, jossa teksti International Monetary Fund.
IMF saa kritiikkiä järjestöiltä ja tutkijoilta koronatoimenpiteiden vuoksi. (Kuva: Simone D. McCourtie / World Bank Photo Collection / CC BY-NC-ND 2.0)

Yli 500 kansalaisjärjestöä ja tutkijaa 87 maasta on vedonnut Kansainväliseen valuuttarahastoon (IMF), jotta se lopettaisi rajun säästöpolitiikan edistämisen maissa, joille se on myöntänyt tukea koronaviruksen aiheuttamista talousvaikeuksista toipumiseen.

IMF on puhunut vihreän ja tasa-arvoisen toipumisen puolesta koronakriisin jälkeen. Silti se on myöntänyt koronakriisin aikana tukipaketteja, joiden ehtoihin sisältyy julkisen talouden vakauttamistoimenpiteitä ja rankkoja säästötoimia, kritisoidaan eilen julkaistussa avoimessa kirjeessä (pdf).

Tiistaina julkaistun lausunnon allekirjoittajiin kuuluu muun muassa ihmisoikeus- ja kehitysyhteistyöjärjestöjä, myös suomalainen Kirkon Ulkomaanapu.

Allekirjoittajien mukaan säästötoimet voivat pahentaa eriarvoisuutta ja köyhyyttä ja heikentää taloudellisessa ja sosiaalisessa kehityksessä saavutettuja edistysaskeleita.

”IMF:n omakin tutkimus vahvistaa tämän. Yhä uudelleen ja uudelleen kovat ja nopeat säästötoimet ovat tarkoittaneet tuhoisia leikkauksia terveys- ja koulutusinvestointeihin, eläkkeiden ja sosiaaliturvan menetyksiä, julkisen alan palkkojen jäädytyksiä, irtisanomisia ja palkattoman hoivatyön taakan lisääntymistä. Kaikissa tapauksissa haavoittuvimmat kärsivät eniten ja eliitti, suuryritykset ja velkojat hyötyvät”, kirjeessä todetaan.

Lisäksi talouden vakauttaminen ei edes varmista talouden toipumista ja uusien työpaikkojen syntyä vaan voi syventää taantumaa, allekirjoittajat muistuttavat.

Kirjeen allekirjoittanut Euroopan velka- ja kehitysverkosto (Eurodad) on analysoinut 80 maan raportteja, jotka on tehty osana IMF:n avun hyväksyntää maalis- ja syyskuun välillä. IMF hyväksyi tänä aikana 96 ohjelmaa 81 maalle.

Esimerkiksi vuosina 2021–2023 80 maata joutuu toteuttamaan säästötoimia, joiden arvo on noin 3,8 prosenttia bruttokansantuotteesta. Yli puolet ennustetuista toimenpiteistä tapahtuu jo ensi vuonna, Eurodad kertoo.

Kirjeen allekirjoittajien mukaan leikkausten sijaan tarvitaan velkojen mitätöintiä, sosiaalipuolen investointeja ja progressiivisempaa veropolitiikkaa.

IMF ja Maailmanpankki aloittavat ensi viikolla vuotuisen tapaamisensa. Tänä vuonna tapaamiset järjestetään virtuaalisesti.

Koronaviruspandemia politiikkatalousliiketoimintaluotto/investointirahoitusvelkaverotusterveys

Lue myös

Käsienpesua kanisterista tulevan veden avulla.

Koronapandemia avasi avunantajien kukkaronnyörit – Kehitysapu nousi viime vuonna ennätyslukemiin

OECD:n tilastojen mukaan rikkaat maat kasvattivat viime vuonna kehitysapuaan muun muassa koronapandemian takia. Toisaalta summa vastaa vain prosenttia siitä, mitä ne ovat ohjanneet oman taloutensa elvyttämiseen.
Nainen kyykyssä kirjoittamassa lehtiöön.

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa

Koronapandemia on kurittanut Nepalissa etenkin entisiä maaorjia, joista monet ovat myös alakastisia. Moni menetti työnsä ja kärsii nälästä. Karanteeniolosuhteissakin heidät on eristetty muusta väestöstä, kertoo järjestötyöntekijä Hari Singh Bohora.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Miesten kuvia sisältävä juliste talon seinässä.

Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”

Rajapaksan veljekset nousivat Sri Lankassa valtaan lyhyen tauon jälkeen vuonna 2019. Presidentin valtaoikeuksia on lisätty, maan johtoon nimetty armeijan henkilökuntaa ja toisinajattelijoita on pidätetty. ”Hallitus yrittää käyttää kaikkia keinoja, jotta kansalaisyhteiskunta ei voisi tehdä mitään merkityksellistä”, kertoo Maailma.netin haastattelema ihmisoikeusaktivisti.
Nainen kovaäänisen ja esitteen kanssa.

Koronan talousvaikutukset ja konfliktit ovat nostaneet ruuan hinnan pilviin Keski- ja Länsi-Afrikassa – Nälkäisten määrä uhkaa nousta yli 31 miljoonaan

Esimerkiksi Sierra Leonessa riisin hinta on 60–70 prosenttia korkeammalla viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Ruoka-apu saattaa olla ainoa toivo, varoittaa YK:n ruokaohjelma.
Mies seisoo veneessä ja meloo joella.

Kuubassa pelastetaan rannikon ekosysteemejä ennallistamalla

Kuubassa kunnnostetaan kosteikkoja, mangroveja ja muita rannikkoalueita uusin opein. Tavoitteena on ehkäistä muun muassa eroosiota, tulvia ja suolaantumista – kaikki kasvavia uhkia etelän köyhissä saarivaltioissa.
Mies mikrofoni kädessä, taustalla Yhdysvaltain lippu.

Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto jäädytti asekaupat Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa tammikuussa. Ainakin kaupat Arabiemiirikuntien kanssa ovat nyt toteutumassa.
Mies suuren vesisäiliön vieressä.

Yksi ratkaisu vesipulaan: Meksikon pääkaupungissa asennetaan sadeveden keruujärjestelmiä

Mexico City on hyvää vauhtia matkalla tilanteeseen, jossa vettä ei riitä kaikille kaupungin 21 miljoonalle asukkaalle. Viime vuosina valtion tukiohjelman avulla on kuitenkin asennettu yli 20 000 sadeveden keräysjärjestelmää veden vähyydestä kärsiviin kaupunginosiin. Se lievittää paineita mutta ei ratkaise ongelmaa kokonaan.

Luetuimmat

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa
Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”
Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin
Länsimaisilta brändeiltä vaaditaan vastuunottoa koronan takia maksamatta jääneistä vaatetyöläisten palkoista – Erorahojen kustannukset olisivat vain 10 senttiä per t-paita
Amnesty: Koronapandemia on syventänyt eriarvoisuutta ja tarjonnut verukkeita polkea ihmisoikeuksia – ”Myös Suomessa korona on tehnyt rakenteellisen epätasa-arvon näkyväksi”
Alkuperäiskansat ovat parhaita metsänvartijoita, osoittaa tuore raportti – Latinalaisen Amerikan kollektiivisilla mailla metsä katoaa hitaammin kuin muualla
Satoja ihmisiä kadonnut Myanmarissa vallankaappauksen jälkeen – Perheet odottavat tietoa läheisistään ja pelkäävät pahinta
YK-raportti: Naisten kehollinen itsemääräämisoikeus ei toteudu – Miljoonat eivät saa päättää seksistä tai voi käyttää ehkäisyä