Järjestöt: Aasian ja Euroopan kannettava vastuunsa terrorismin vastaisesta sodasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt: Aasian ja Euroopan kannettava vastuunsa terrorismin vastaisesta sodasta

Rauhanjärjestöjen mielestä terrorismin vastainen sota heikentää turvallisuutta ja ihmisoikeuksia. Vääränlainen teksti T-paidassa saattaa riittää pidätykseen terrorismista epäiltynä. Järjestöt vetosivat Asem-maihin, jotta ne lakkaisivat tukemasta Yhdysvaltain johtamaa maailmanlaajuista terrorismin vastaista sotaa.

Terrorismin vastainen sota heikentää turvallisuutta ja vahingoittaa ihmisoikeuksia, totesivat rauhanjärjestöt Aasian ja Euroopan järjestöfoorumin lopputunneilla keskiviikkona. Rauhanjärjestöjen työryhmän puheenvuoroissa toistui huoli kansalaisten yksityisyydensuojasta sekä mielipiteenvapaudesta. "Sota terrorismia vastaan muistuttaa yhä enemmän sotaa ihmisoikeuksia vastaan", kommentoi eräs paikalla ollut.

Rauhanaktivistit pitävät terrorismin määritelmää liian väljänä ja kaiken kattavana. Niin Aasiassa kuin Euroopassakin voi kuka tahansa tulla tuomituksi terrorismin tukemisesta, keskustelijat osoittivat. "Tuomion voi Britanniassa saada jo siitä, että ei pysty kumoamaan epäilyjä terrorismista", aloitti tutkija Ben Hayes Iso-Britanniasta. Pelkästään oman mielipiteen ilmaisu voi Britanniassa johtaa viiden vuoden tuomioon. Terrorismin ihailu tai vain vääränlainen teksti T-paidassa riittää, tarkensi Hayes.

Järjestöt vetosivat Asem-maihin, jotta ne lakkaisivat tukemasta Yhdysvaltain johtamaa maailmanlaajuista terrorismin vastaista sotaa sekä Yhdysvaltain ja Israelin hyökkäyksiä. "Kuulutamme rauhanomaista ja oikeudenmukaista ratkaisua konflikteihin. Ei öljyä verestä!", työryhmän viesti kuului.

Kansalaisjärjestöjen kuuluu viedä poliittista keskustelua rauhaa rakentavampaan ja monipuolisempaan suuntaan, toteaa Ramón Fernández Durán, espanjalaisesta Ecologistas en Acción -järjestöstä. Hänen mielestään aggressiivisuus ja tunteisiin vaikuttaminen, sekä yksinkertaistaminen ovat lisääntyneet myös mediassa, joka toimii usein poliitikkojen vallan jatkeena.

"Poliittisissa puheissa korostetaan ihmisten eroja. Meidän tahdotaan pelkäävän ihmisiä, jotka ovat erilaisia kuin me", huomauttaa Durán. Poliittinen puhetapa pitäisi muuttaa pehmeämmäksi, hän korostaa.

Vaikka keskustelun painopiste oli selkeästi Yhdysvaltain sotaisassa kansainvälisessä politiikassa, AEPF:n järjestelykomitean puheenjohtaja Sirpa Pietikäinen peräsi toimia Aasian ja Euroopan valtioilta. Hänen mukaansa Aasialla ja Euroopalla on olemassa keinoja vaikuttaa Yhdysvaltain haluttomuuteen allekirjoittaa tärkeitä kansainvälisiä sopimuksia. "Jos esimerkiksi Asem-maat yhdessä vaatisivat vastuunottoa ilmastonmuutoksesta, ennen kuin suostuisivat allekirjoittamaan vapaakauppasopimuksia, olen varma että Yhdysvallat ryhtyisi haluttuihin toimiin", totesi Pietikäinen.

Järjestöfoorumissa koottu työryhmien yhteinen viesti Aasian ja Euroopan maiden hallituksille toimitetaan kaikille Asem-huippukokouksen osallistujille.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia